Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripremite se

Prirodni načini za ublažavanje svrbeža nakon uboda komaraca

Komarac
Foto: Thinkstock
1/3
03.04.2019.
u 12:52

Simptomi koji se pojavljuju nakon uboda, bol, svrbež, oteklina, karakteristični su simptomi lokalizirane alergijske reakcije, kaže dr. David Cutler, liječnik obiteljske medicine u Zdravstvenom centru Providence Saint John.

Dolazak toplijih dana mnogima donosi osmijeh na lice, no uz toplije vrijeme stižu i nešto neugodnije situacije kojih se mnogi groze, a riječ je o ubodima komaraca.

Simptomi koji se pojavljuju nakon uboda, bol, svrbež, oteklina, karakteristični su simptomi lokalizirane alergijske reakcije, kaže dr. David Cutler, liječnik obiteljske medicine u Zdravstvenom centru Providence Saint John. Ako se pojavi svrbež na cijelom tijelu, na tu alergijsku reakciju potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Za blaže reakcije, uobičajene svrbeže, možete upotrijebiti ovo...

Čajevac

Ovo prirodno ulje ublažit će svrab, bol i oticanje, tvrdi dermatolog dr. Neala Schultza. Ulje čajevca je također antibakterijsko, što može pomoći u sprječavanju infekcije nakon uboda kukca, to je posebno bitno znati ako se grebete na mjestu uboda i stvorite otvorenu ranu. 

Med

Ako vam ne smeta osjećaj ljepljivosti na koži, med djeluje protuupalno i može umiriti osjećaj svrbeža.

Mlijeko i voda

Pomiješajte u jednakim omjerima mlijeko i vodu te u to umočite čistu tkaninu. S njome prebrišite područje uboda i umirit ćete osjećaj svrbeža.

Limun i limeta

Oslobodit će vas osjećaja svrbeža, no svakako sokove ovih voćki nemojte koristiti ako namjeravate nakon toga vrijeme provoditi na otvorenom, odnosno na izravnom "udaru" sunčevih zraka.

Pasta za zube

"Većina pasta za zube ima okus mente ili paprene metvice, a taj sastojak stvara osjećaj hlađenja na vašoj koži", kaže dr. Schultz. Vaš mozak ovaj osjećaj registrira brže nego osjećaj svraba. Sastojci u zubnoj pasti pomoći će i u smanjenju oticanja.

Pogledajte i video Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije