Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Priroda Gorskog kotara terapeutski melem za tjelesnu revitalizaciju

Gorski kotar
Foto: Promo
1/59
09.09.2021.
u 15:15

Gorski kotar, svojevrsna hrvatska Amazona, svojom čistom netaknutom prirodom predstavlja terapeutski melem koji potiče tjelesnu revitalizaciju. Naime, klimatoterapija odnosno primjena klimatskih ljekovitih čimbenika pojedinog područja nije nepoznanica u svrhu prevencije, tjelesne regeneracije i rehabilitacije.

Planinska područja karakterizira čisti zrak s visokom koncentracijom kisika, a boravak u ovom području, između ostaloga, olakšava disanje, ubrzava metabolizam, poboljšava rad srca, uvećava razinu hemoglobina, blagonaklono utječe na rad živčanog sustava i dišnih organa. Samo, primjerice, izlaganje svježem, kvalitetnom zraku potiče cirkulaciju krvi i osnažuje organizam. Čak se preporučuje kod srčanih, respiratornih i psihičkih tegoba, reumatizma i dr.

Boravak u očuvanoj prirodi Gorskog kotara utječe na eliminaciju toksina iz organizma i uz odmor, dobar provod i dragocjene učinke na organizam predstavlja najjednostavniji i najugodniji detox za organizam koji uklanja stres i njegove nakupljene posljedice. Klimatski pojasevi Gorskog kotara obuhvaćaju nizinski dio Kupske doline od oko 200 m nadmorske visine te visinske dijelove srednjeg i visinskog gorja, do iznad 1500 m nadmorske visine.

Foto: Arena Hospitality Group

Goranska nutritivna bomba

Detox prirodom Gorskog kotara zaokružuje i nutritivna bomba za koju su se pobrinuli goranski restorani. U sklopu inicijative Gastroventure à la Gorski kotar kroz svoje jelovnike pripremaju jela bazirana na sezonskim, nutritivno visokovrijednim, namirnicama iz goranske prirodne riznice. U rujanskom izdanju Gastroventure à la Gorski kotar, slasnoj gurmanskoj avanturi, možete uživati u jelima koja su pripremljena, između ostaloga, od šumskog vrganja, kupina, jabuka, mesa jelena, goranskog svježeg zelja i koromade (žuta koraba). Vrganji su bogati vitaminima B grupe te mineralima, posebno cinkom. Kupine obiluju vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima, a jabuke su bogate vitaminima A, B1, B2, B3 i C te od minerala treba istaknuti kalij i fosfor. Meso jelena bogato je proteinima, te željezom, fosforom i jako je dobar izvor selena. Ujedno obiluje vitaminima B1, B2, B3, B12 te B6. Goransko zelje bogato je C, K, B6 vitaminima, a obiluje i kalijem, kalcijem, manganom, magnezijem i sumporom. Koromada ili žuta koraba, između ostaloga, sadrži bjelančevine, biljno ulje, ugljikohidrate, te obiluje vitaminima C i B1.

Foto: Arena Hospitality Group

Odmor i zabava

Revitalizirajući odmor u Gorskom kotaru možete začiniti i sudjelovanjem na raznovrsnim organiziranim manifestacijama. Svakako treba izdvojiti 6. Kobasijadu koja se održava u subotu, 11. rujna u Prezidu gdje možete sudjelovati u revijalnom kuhanju kotlića, biranju najbolje kobasice, a sve to prati prigodni glazbeni program. Na 17. Danu šljiva koji se također održava u subotu u Brod Moravicama možete uživati u tradicijskim običajima u pripremanju autohtonih proizvoda od šljiva, pečenju rakije kao i u degustacijama domaćih proizvoda od šljiva. Manifestacija će obuhvatiti i natjecanja u pripremi najboljeg pekmeza od šljiva i rakije od šljiva uz dodatan bogati program. U subotu od 19 sati možete sudjelovati u noćnoj šetnji Delnicama i zaštićenom šumom Japlenški vrh uz degustaciju autohtonih likera od ljekovitog bilja Gorskog kotara. U nedjelju se u Fužinama organizira Bajer music vibes, atraktivna vožnja brodićem Sveti Anton uz živu glazbu i degustaciju soka od bazge, a u Hribu prisustvujte interesantnoj radionici o bioraznolikosti i divljini Gorskog kotara, koju vodi biologinja i edukatorica s dugogodišnjim iskustvom interpretacije prirodne baštine. 19. međunarodna smotra svirača heligonki i malih instrumentalnih sastava Gorskog kotara očekuje vas ove subote u Plešcima, a nastupat će izvođači iz Gorskog kotara, Hrvatskog primorja, Istre, Hrvatskog Zagorja, Italije i Slovenije.

Foto: Arena Hospitality Group

Hrvatski planinarski savez u suradnji s Nacionalnim parkom Risnjak u subotu, 11. rujna održat će tečaj za čuvare planinske prirode u Crnom Lugu. Od petka do nedjelje hodočasnici će prisustvovati Svetogorskog proštenju uz blagdan Male Gospe u župi Gerovo uz misna slavlja i prigodni glazbeni program. Više informacija o programima događanja  i izletničkim atrakcijama potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara.

Foto: Arena Hospitality Group

Odresci goranskog jelena s brusnicama

Recept potpisuje: Konoba Volta, Fužine

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg buta od jelena
  • 2 češnja češnjaka
  • 50 g glatkog brašna
  • 2 g slatke, mljevene crvene paprike
  • 0,5 dcl biljnog ulja
  • 2 lovorova lista
  • Sol i papar po želji
  • 3 dcl vode
  • 1 dcl bijelog vina

Priprema:

But goranskog jelena se očisti od žilica te se nareže na odreske. U odreske se utuku listići češnjaka koji se zatim uvaljaju u brašno. Peku se u zagrijanom ulju da dobiju zlatno-žutu boju. Nakon toga ih se slaže u tavu, posole i popapre po želji. Doda se slatka, mljevena crvena paprika. Podlije se vodom, doda se lovorov list i kuha se dok odresci ne omekšaju. Na kraju se dodaje 1 dcl bijeloga vina. Sve skupa se još prokuha oko 5 minuta. Servira se s džemom od brusnica i pečenim kroketima koji su pripremljeni od goranskog krumpira.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije