Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi dvori

Pripremite slastice po receptu oca Augusta Šenoe ili božićna jela koja su se spremala za bana Jelačića!

Božićna kuharica
Davorin Višnjić/PIXSELL
15.12.2020.
u 16:11

Okupili smo slane i slatke, moderne i tradicionalne delicije u jednoj kuharici!

U njihovo doba nije bilo miksera, električnih ili plinskih štednjaka, strojeva za sjeckanje ili mljevenje, modernih ribeža ili praška za pecivo. Nije postojao niti hladnjak pa su sjekirama i krampovima sjekli blokove leda u izvorima vode u prirodi, koja bi za “jakih” zima često zaledila.

U zaprešićkim Novim dvorima, čiji su zadnji vlasnici bili obitelj Jelačić, velike komade leda vadili su iz zaleđene Save, a led su držali u ledari – dubokoj jami veličine jedne sobe, koju su iskopali na imanju, a u koju su silazili ljestvama. U zagrebačkom biskupskom dvoru led se držao u posebnoj prostoriji između debelih zidova, gdje bi izdržao cijelo ljeto. Spremljeni led u sklopu kompleksa zagrebačke katedrale služio je za čuvanje majstorija koje je spremao Alois Schönoa, biskupski sladopek i otac jednog od najplodosnijih hrvatskih pisaca 19. stoljeća Augusta Šenoe, koji je kasnije njihovo prezime pohrvatio.

Šenoin otac bio je jedan od začetnika modernog zagrebačkog slastičarstva

Alois Schönoa ili po hrvatski Vjekoslav Šenoa bio je i jedan od začetnika modernog zagrebačkog slastičarstva, a svoje je recepte, njih više od 600, zapisao u danas požutjelu bilježnicu. Stoga su nam njegovi deserti bili sasvim logičan izbor kad smo počeli pripremati ovu božićnu kuharicu. Pronađite recepte poput biskupskog kruha, medenjaka, paprenjaka ili torte kojoj su sastavni dio i krušne mrvice, mogu se pronaći na idućim stranicama.

Recepte koje si su se spremali u Jelačićevim Novim dvorima zapisala ih je Hanika Skurjeni, posljednja kuharica koja je tamo radila prije nego što je Jelačićevo imanje postalo opće dobro. Priču Jelačića i Šenoe dodatno povezuje činjenica da je posljednji Aloisov posao, prije nego što je otišao s biskupskog dvora, bio spremanje slastica za inauguraciju bana Josipa Jelačića. Na njegovom imanju spremala se, pak, francuska salata, domaća majoneza, nadjev za perad, ali i juha od graha i ribe, koje su se tradicionalno jele na Badnjak.

Što se tiče modernog dijela, kuharica donosi slani bezmesni recepti vege mama Ive Janeš i Ivane Šimić, poput vege sarme i pašticade, a slatke "fit" deserte, bez šećera i puno kalorija, dali su treneri i bračni par Nikolina i Bojan Mihić.

Božićna kuharica - slana i slatka!

Božićnu kuharicu sa najukusnijim jelima za blagdanski stol pronađite na dar uz Večernji list u četvrtak 17. prosinca.

 Na svim kioscima!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije