Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Primjena probiotika u dentalnoj medicini

Primjena probiotika u dentalnoj medicini
Foto: Shutterestock
07.03.2018.
u 08:00

Probiotici su dodaci prehrani koji sadrže žive bakterije koje održavaju uravnoteženu bakterijsku floru u probavnom traktu čovjeka.

Poznato je kako neki narodi Europe i Azije stoljećima unose u organizam bakterije radi njihova pozitivnog učinka na floru crijeva. U brojnim kliničkim istraživanjima je dokazano kako probiotici povoljno djeluju na opće zdravlje, imunitet organizma i preveniraju nastanak određenih bolesti. Tradicionalno se probiotici dodaju mliječnim proizvodima poput jogurta i sira, itd.

Probiotici i njihov pozitivan utjecaj na zdravlje usne šupljine

Zadnjih godina su napravljena istraživanja koja pokazuju kako probiotici mogu imati pozitivan učinak na zdravlje usne šupljine. Koncept otkrića njihova pozitivnog djelovanja je rezultat istraživanja osoba u Japanu koje su imale fantastičan nalaz u usnoj šupljini, dakle bez karijesa i drugih problema u usnoj šupljini, a da pri tome uopće nisu održavale oralnu higijenu. Ustanovljeno je kako u tih osoba postoji povećana količina Lactobacillus reuteri u usnoj šupljini. Lactobacillus reuteri je inače normalan komenzal u usnoj šupljini i probavnom traktu (1).

Dokazano je da Lactobacillus reuteri ima sposobnost uništavanja bakterija u usnoj šupljini koje inače dovode do parodontalne bolesti te da L. reuteri proizvodi reuterin-kiselinu koja dovodi u drugim bakterijama do oksidacijskog stresa. Sojevi L. reuteri imaju mogućnost blokade vezanja patogenih bakterija na tkiva domaćina te djeluju protutupalno na oralnu sluznicu blokirajući lučenje upalnih medijatora odnosno citokina (2).

Probiotici značajno smanjuju pojavu karijesa, gingvitisa i neugodnog zadaha

Caglar i sur. (3) su u dudu stavili pastilu probiotika i dokazali su da se značajno smanjuje količina Streptococcus mutansa (koji je glavni uzročnik karijesa) u testirane djece. Per Krasse i sur. (4) su dodali L. reuteri u žvakaće gume te su ustanovili značajno smanjenje gingivitisa i plaka u osoba s umjerenim i teškim gingivitisom. Schlagenhauf (5) je ustanovio smanjenje gingivitisa i plaka u trudnica nakon upotrebe L.reuteri. Tueghels i sur. (6) preporučuju upotrebu probiotika u prevenciji i liječenju parodontitisa. Naime, probiotici uz poliranje i čišćenje korijena mogu inhibitirati rekolonizaciju parodontalnih patogena. Vivekananda i sur. (7) su isto tako uz klasične oblike liječenja parodontitisa davali pacijentima i probiotik te su dobili izvrsne rezultate. Na temelju toga su zaključili kako su probiotici izvrsna alternativa u liječenju bolesnika kod kojih su kontraindicirani parodontološki kirurški zahvati. Nadalje su Burton i sur. (8) dokazali značajno smanjenje neugodnog zadaha iz usta u osoba koje su uzimale probiotik, što je i logično budući da je u 90% slučajeva halitoza uzrokovana prevelikim nakupljanjem bakterija na gornjoj površini jezika i rjeđe s parodontalnim patogenima.

Prevencija nastanka kandidijaze

Postava fiksnih ortodontskih naprava u usta dovodi do povećane količine streptokoka što može imati za posljedicu veću učestalost bijelih mrlja na caklini zuba. Nadalje nositelji mobilnih proteza nerijetko imaju sklonost nastanku kandidijaze ispod protezne baze, a probiotici djeluju povoljno na sprečavanje infekcije kandidom. Iz tog razloga se mogu preporučiti osobama koje pate od suhoće usta jer su one sklonije nastanku kandidijaze uslijed nedostatka sline.

Zaključno Lactobacillus reuteri smanjuje prenošenje kariogenih bakterija (S. mutans), smanjuje plak te nastanak gingivitisa i parodontitisa. Preprati s probioticima dokazano djeluju imunomodulacijski na usnu šupljinu, nemaju negativnog utjecaja na caklinu zuba i sluznice i ne mijenjaju okus u usnoj šupljini. Nadalje, ne interferiraju s drugim oblicima sistemske terapije niti imaju negativan učinak na druge organe već dobro djeluje i na crijevu u probavnom traktu kada ga se proguta.

prof.dr.sc. Vanja Vučićević Boras,
Zavod za oralnu medicinu
Stomatološki fakultet
Zagreb
boras@sfzg.hr

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije