Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neobična studija

Prijeti li vam moždani udar? Doznajte imate li Frankov znak

Uho
Thinkstock
30.05.2017.
u 07:18

Liječnici bi trebali voditi računa o pacijentovim naborima u ušnoj školjci jer su to indikatori začepljenja arterija, poručuju znanstvenici.

Izraelski znanstvenici primijetili su čudnu stvar. Dijagonalna crta na ušnoj resici može značiti povećani rizik od moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje. Izraelski znanstvenici su ispitali 241 osobu koja je pretrpjela moždani udar i otkrili da je od 88, pacijenata njih 78 imalo to fizičko obilježje, poznato pod nazivom Frankov znak.

Smatra se da začepljenje arterije ometa opskrbu krvlju do ušne školjke, a to smanjuje elasticitet i vodi vidljivim naborima, navodi se u zaključcima istraživanja objavljenog u American Journal of Medicine. 

Znanstvenici smatraju i da bi liječnici trebali pregledavati nabore u vanjskom uhu i dodati ovaj simptom listi postojećih rizičnih faktora za moždani udar.

Te nabore imaju i Steven Spielberg i Mel Gibson. Frankov znak dobio je naziv prema američkom liječniku Sandersu T. Franku, koji je 1973. godine primijetio da su nabori u školjci uha uobičajeni kod pacijenata koji imaju anginu pektoris. Uz teoriju da su nabori pokazatelj začepljenih arterija, druga je mogućnost da su znak ubrzanog starenja.

Komentara 3

Avatar elkomandante
elkomandante
08:53 30.05.2017.

Pojasnite koja je to crta na obrazu.

Avatar DŠ.....
DŠ.....
10:21 30.05.2017.

Govore o ušnoj školjci. Inače, ja sam čitao da takav znak upozorava na mogući srčani udar. Odakle sada i moždani!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije