Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imajte na umu

Radite li ovo? Doznajte prijete li vam proširene vene

09.05.2017.
u 08:25

Možete uzrokovati nastanak proširenih vena i ako nosite usku obuću i visoke potpetice te ako dugotrajno sjedite ili stojite.

Kako starimo, vene gube na elastičnosti, a krv se nakuplja u venama i one se povećavaju i postaju proširene ili varikozne.

Proširene vene nastaju zbog oštećenja venskih zalistaka kod osoba koje su naslijedile njihovu osjetljiviju građu. 

Za većinu ljudi proširene vene su samo jednostavan estetski problem i ne uzrokuju nikakve smetnje, no mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput emobolije pluća. Ako se venski zalisci oštete, dolazi do poremećaja protoka krvi te se ona zadržava u donjim dijelovima vena što uzrokuje širenje. U slučaju dugotrajnog zastoja dolazi i do upalnih promjena i do odumiranja tkiva.

Žene češće obolijevaju od muškaraca, svaka druga žena i svaki peti muškarac obole od "proširenih vena", ali rizik raste i za vrijeme trudnoće uslijed hormonalnih promjena, korištenja kontracepcijske pilule, zamjenske hormonalne terapije u klimakteriju, pretilosti, spuštenih stopala ili nekih drugih koštano-mišićnih oštećenja.

Možete uzrokovati nastanak proširenih vena i ako nosite usku obuću i visoke potpetice te ako dugotrajno sjedite ili stojite.

Simptomi nakoje biste trebali obratiti pozornost su otoci (edemi) nogu, umor i bol u nogama, trnci, pečenje, svrbež odnosno takozvani "sindrom teških nogu" koji se pojačava tijekom dana, a navečer kada legnemo se smiruje. 

Komentara 1

AU
austrougarskigeneral
11:39 09.05.2017.

treba se više kretat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije