Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vi pitate

Prijedloge za ovrhu valja pročitati i dogovoriti se s ovršiteljima

porez, prijava
Duško Marušić/PIXSELL
05.04.2011.
u 09:45

Gospođa i njezin suprug trebali su dobro pročitati ovršni prijedlog, koji je trebao doći puno prije nego što je krenula ovrha

Pitanje: Čitateljicu koja nam se javila na telefon Potrošača zanima postupa li ovršitelj u njezinu slučaju u skladu sa zakonom. Ona i suprug vlasnici su poljoprivrednog gospodarstva i, dijelom zbog kredita, a dijelom zbog poreza, blokirani su im računi. Fina je blokirala sve račune koje imaju, i žiro-račun, ali i tekući, pa su bez izvora prihoda – iako na njihov račun redovito svaki mjesec stižu uplate. Imaju četvero male djece, a blokiran je i račun na koji dobivaju dječji doplatak pa ne mogu ni do tog novca. Što joj je činiti, pita Večernji list.

 

Odgovor: Gospođa i njezin suprug trebali su dobro pročitati ovršni prijedlog, koji je trebao doći puno prije nego što je krenula ovrha. U njemu se predlaže način naplate dugovanja pa su se u roku od osam dana trebali javiti ovršitelju i upozoriti ga na problem. Ovako, kada je ovrha već nastupila, teško je išta učiniti. U svakom slučaju, Fina, koja vodi ovrhe, može blokirati sve račune, no ne i onaj na koji stiže dječji doplatak, objašnjava Tomislav Lončar iz udruge za zaštitu potrošača. Kako bilo, budući da je riječ o djeci, treba razgovarati. Ako zapne, preporučuje odlazak u Centar za socijalnu skrb, gdje se može zatražiti pomoć kako bi se novac namijenjen djeci oslobodio.

Ključne riječi

Komentara 3

PI
prava istina
10:04 05.04.2011.

Naravno da su ovršitelji jedni od najodurnijih osoba (iznimno veći su odvjetnici) i da u ovoj situaciji jedino država može obuzdati nepravedno ovršavanje jer večina tih ovrha proistjeće iz neimaštine i tome treba stati na kraj. Krizu treba jednako proživljavati a ne sirotinju još osiromašivati i tjerati ih u socijalne probleme. No, apsurd nad apsurdima ti je kad odvjetnica dođe sa ovršiteljem i upiše pasju foteljicu, punu dlaka i vidno neupotrebljivu za ljudsko korištenje. Sve bi bilo odvratno, za povračanje, da nisu prihvatili i malo pozamašni iznos od 400 kuna, što je za ovršenika prihvatljivo jer ima zapravo veliki problem kuda odbaciti tu istrošenu \"postelju\" psića. Fuj. odvratno.

TU
tutle
10:43 05.04.2011.

odgovor na pitanje je van pameti, lik nema pojma o čemu priča, ovdje se radi o nezakonitom i protuustavnom otimanju svih prihoda jedne obitelji a ne o prigovoru na ovrhu, pa i tad se nema šta dogovarati s ovrhovoditeljem već treba uložiti prigovor jav. bilježniku...kad neko nešto pita nađite ljude koji znaju odgovoriti

TR
trinaestica
22:43 09.04.2011.

Javite se u matičnu banku gdje će vam otvoriti podračun na koji će sjedati dječji doplatak i 2/3 plaće jer u ovrhu ide samo jedna trećina plaće. Vjerojatno ćete imati problem što će vam banka smanjiti dozvoljeni minus zbog manjeg redovnog prihoda pa ako ste ga gotovo iskoristili otići ćete u prekoraćenje. Čudno je da ljudi kod nas misle da je moguće nešto potrošiti i ne platiti. Usput, svima koji imaju dugove neka se raspitaju za zastaru pa neka napišu dopis da traže zastaru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije