Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
psihologija

Prijatelji 
nisu Pokemoni, 
ne moraš ih skupiti sve

Foto: Getty Images
1/2
01.08.2018.
u 18:41

Problem je u tome što mnoge žene (ali i muškarci) prijateljima nazivaju osobe koje nikako ne zaslužuju taj naziv

Žene kao tračerice, svadljivice, one koje stvaraju grupice i podjele, drama kraljice. Sve su to slike koje razmjenjujemo u razgovorima o dinamici u ženskim timovima i ženskim prijateljstvima.

Ako smo pritom same žene, koliko si samo time loše činimo! Ženska prijateljstva su iznimno posebna i važna. Problem je u tome što mnoge žene (ali i muškarci) prijateljima nazivaju osobe koje nikako ne zaslužuju taj naziv. „Nisu to Pokemoni, ne moraš ih skupit sve“ – tako bismo mogli primjerice opisati moderna internetska prijateljstva čije se brojke za pojedine ljude kreću u tisućama.

“Facebook prijatelj” je odavno postao oksimoron. Ipak, današnji sustav vrijednosti sazdan je na brojkama, pa osjećaj da imamo mnogo prijatelja, više od prstiju na obje ruke, vrlo vjerojatno počiva na iluziji, ali je i utješan.

S mnogim ljudima možemo provoditi vrijeme, popiti kavu, voziti bicikl oko Jaruna, izaći subotom na pivu, a da je među nama ponor straha, srama, a možda čak i skrivenog prijezira.

Taj ponor svi imamo pred sobom i svi ga u nekom trenutku moramo premostiti s ljudima koji nam postanu pravi prijatelji. I baš su zato prava prijateljstva tako dragocjena – jer je iza njih težak posao. Prava ženska prijateljstva su rijetka, kao uostalom prava prijateljstva općenito.

Stoga se trebamo odreći stereotipa da je žena ženi zmija. Zapravo, muška i ženska prijateljstva su mnogo sličnija nego što su različita iako neke važne razlike ipak postoje. Istraživanja pokazuju da muška prijateljstva većinom počivaju na zajedničkim aktivnostima i instrumentalnom pomaganju.

Muškarci se skupa bave aktivnostima i provode vrijeme tako što skupa obavljaju neke zadatke ili poslove. Naravno, i ženska prijateljstva uključuju zajedničke aktivnosti, ali za razliku od muškaraca, žene međusobno mnogo češće dijele emocije.

Upravo je to najveća vrijednost iskrenog ženskog prijateljstva. Otvoriti se drugoj osobi može biti jako teško, ali je i iznimno važno. Žene svojim prijateljicama govore o svojim najintimnijim osjećajima te češće jedna od druge traže utjehu i zagrljaj.

Tako se kaže da muškarci u prijateljstvima stoje rame o rame, dok se žene gledaju lice u lice. To nikako ne znači da su muškarcima prijateljstva manje važna, međutim ona rjeđe imaju ove emotivne benefite. Sigurno ste već čuli da muškarci na pitanje „Tko vam je najbolji prijatelj?“ nerijetko odgovaraju „moja žena“.

Mnogi muškarci tek u intimnoj vezi zapravo po prvi puta otvoreno govore o svojim osjećajima. Neka od pionirskih istraživanja daju uvid i u biološku podlogu posebnosti ženskih prijateljstava. Tako je poznato da postoji razlika u hormonalnom odgovoru na stres kod muškarca i žena.

U stresnoj situaciji prirodno dolazi do pojačanog lučenja tzv. hormona stresa – kortizola te epinefrina. Ovi hormoni dovode do negativnih efekata stresa kao što su porast krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Oksitocin, svojevrsni anti-stresni hormon, otpušta se u kasnijim fazama te djeluje umirujuće tako što smanjuje krvni tlak i kortizol u krvi.

Čini se da muškarci snažnije osjećaju posljedice stresa baš zbog niže razine oksitocina koji se kod njih otpušta. Stoga su muškarci u stresnim situacijama mnogo skloniji klasičnoj borba ili bijeg reakciji. Žene nakon proživljenog stresa češće traže potporu u prijateljstvima i drugim oblicima socijalne podrške.

Ženska prijateljstva tako imaju i povoljnu biološku podlogu koja ih čini snažnim utvrdama u razdobljima životnih kriza i gubitaka. U vremenu u kojem smo svjedoci nekih novih promjena po pitanjima borbe za ženska prava, međusobno podržavanje žena u svim područjima života postaje važnije nego ikad prije.

Čovjek je čovjeku vuk, ali žena ženi može biti najvažnija podrška.

>> Pogledajte i galeriju fotografija 'Mrežnica: Vesela livada i Otok ljubavi'

1/20
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije