Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije svejedno

Pričate u snu? Evo što to znači...

Pričanje u snu
Foto: Thinkstock
1/3
13.10.2017.
u 07:12

Iako se pričanje u snu često povezivalo s REM fazom, fazom dubokog sna, prof. Jim Horne, bivši direktor Loughborough University Centra za istraživanje sna, tvrdi kako se pričanja u snu događaju za vrijeme faze laganog sna

Ako su vam ikada rekli da pričate u snu, ovo će vas zanimati. U znanstvenom rječniku pričanje u snu se naziva somnilokvija, a "pogađa" 50% djece i 5% odraslih.

Novo francusko istraživanje pokazalo je da tijekom sna, osobe koje pričaju, psuju čak 800 puta češće nego dok su budne.

“Prema mom iskustvu, pričanje u snu može biti povezano sa pretopterečenošću živčanog sustava koji nastaje zbog prekomjernog gledanja u ekrane prije spavanja ili poveće količine ispijenog kofeina tijekom dana, kaže dr. Nerina Ramlakhan, terapeutkinja i stručnjakinja za probleme spavanja. 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Također, do pričanja u snu može doći kod osoba koje su prema sebi stroge, odnosno, kod onih koji pred sebe stavljaju jako puno obveza, perfekcionisti, ali koji često ne izgovaraju na glas ono što žele reći. Tada se događaju situacije da to "iziđe" tijekom sna, dodaje uz napomenu da su zapadnjački narodi kronično neispavani. Iako se pričanje u snu često povezivalo s REM fazom, fazom dubokog sna, prof. Jim Horne, bivši direktor Loughborough University Centra za istraživanje sna, tvrdi kako se pričanja u snu događaju za vrijeme faze laganog sna, piše The Guardian

"Kada spavamo, prelazimo iz faze laganog sna u dublji, nakon otprilike 70 do 90 minuta počinje faza sna u kojem sanjamo, a ponavlja se otprilike svakih 90 minuta."

Pričanje u snu češće je kod djece, no kako odrastaju, to se sve rjeđe ponavlja ili potpuno nestaje. Ipak, može se dogoditi da su stresne situacije ili kronični stres "okidači" za "male noćne razgovore" te je osobi koja priča u snu dobro preporučiti da se preispita što je muči, savjetuje Horne. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije