Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Priča o ženi kojoj je menopauza izbrisala osmijeh

Priča o ženi kojoj je menopauza izbrisala osmijeh
Foto: Fotolia
05.06.2019.
u 08:58

Dr. Bago kaže kako je jedan od najvećih zdravstvenih problema koje uzrokuje gubitak menstrualnog ciklusa parodontitis

Na neke stvari u životu nikada nećemo biti dovoljno spremni, jedna od njih je i menopauza, razdoblje kroz koje će svaka žena proći između svoje 40-e i 60-e godine, te u tom stanju ostati gotovo trećinu svog života. Dr. med. dent. Petar Bago, iz zagrebačke Klinike za dentalnu medicinu – Dentum, zajedno sa svojom pacijenticom Majom Šopar, progovorio je o problemu gubitka zubi koji pogađa žene u menopauzi.

Što se događa sa zubima u menopauzi?

Dr. Bago kaže kako je jedan od najvećih zdravstvenih problema koje uzrokuje gubitak menstrualnog ciklusa parodontitis. Proces starenja, osim kostiju i kože, najviše pogađa zube. Njihov broj se smanjuje, oralna sluznica tanji i lako oštećuje, smanjuje se i kvaliteta sline kao i zubne kosti koja postaje osteoporozna. Gubitak prirodnih zubi, uzrokuje i promjenu našeg izgleda i psihološke promjene, posebice ako nastupi ranije od očekivanog, kao što je bilo u slučaju njihove pacijentice gđe. Maje Šopar. Nakon dugogodišnje dentalne borbe, došla je u kliniku Dentum gdje su svi njeni problemi riješeni za samo 24 sata!

Zubi propadaju poprilično brzo

Gđa. Maja, inače profesorica glazbenog odgoja u jednoj zagrebačkoj školi, oduvijek je vodila brigu o svom dentalnom zdravlju. Ipak, kaže kako je već u trudnoći primijetila da se kvaliteta njenih zubi, a i broj, rapidno smanjuje. Pokušavala si je pomoći skupim pastama za zube, češćim pranjem i ispiranjem usne šupljine, pa i promjenom prehrane, ali ništa nije moglo zaustaviti uznapredovali parodontitis.  

- Tri godine nakon zadnje trudnoće, s nepunih 42 godine, ušla sam u menopauzu s trećinom zubi u glavi i velikim upitnikom iznad nje. Nisam znala što mi se to događa! Osim čestih promjena raspoloženja, vertiga, oscilacija u kilaži i pojačanog znojenja, pojavile su se i upale desni i kostiju oko zubi. Oni su iz dana u dan gubili kvalitetu, a ja samopouzdanje! – kaže Maja.

Slika o sebi se mijenja

Kako bi pomogla ostalim ženama koje imaju sličan problem, gđa. Maja je otvoreno progovorila u psihičkim stanjima i raspoloženjima u koje je upadala:

- Osjećala sam se neprivlačno, nesigurno, udaljila sam se od svog supruga i u svojoj glavi stvorila „film“ kako me se i vlastita djeca srame. Imali su mladu, ali krezubu mamu. I kolege u školi su polako primjećivale moje povlačenje u sebe, a učenicima sam davala minimum. Od raspjevane, kreativne i omiljene učiteljice postala sam osoba koja jedva čeka odraditi svoj posao i „brže bolje“ pobjeći kući.

Zubna proteza nije riješila problem

Dr. Bago kaže kako je Maja, baš kao i većina pacijenata s kojim se svakodnevno susreće, kao jedino rješenje svojih problema, vidjela zubnu protezu. No, pokazalo se, kako zubna proteza, pored suvremenijeg, kvalitetnijeg i efikasnijeg rješenja, nije dobar izbor.

- Potpuna bezubost danas se uspješno rješava najsuvremenijim ALL-ON-4 konceptom zubne proteze na implantatima. Nema više bolnih i dugotrajnih rekonstrukcija koštanih grebena i proteza koje žuljaju i ispadaju dok obavljate najosnovnije životne funkcije kao što su govor i hranjenje. S obzirom na Majinu dob i dentalni problem, odmah je bilo jasno kako proteza neće dugotrajno riješiti njen problem – objasnio je dr. Bago.

- Odluka da ugradim zubnu protezu, došla je tek kada sam u potpunosti prestala žvakati. Čak sam i gubila volju za kuhanjem. Moji kompleksi su rasli, a kada sam počela jesti samo kašastu hranu i polako mijenjati govor pomirila sam se s činjenicom da trebam umjetne zube. Nakon nekoliko mučnih tjedana, dobila sam zubnu protezu. Nošenje proteze učinilo me još nesigurnijom, stalno sam imala osjećaj da će mi negdje ispasti. Žuljanje i pomicanje proteze, njeno održavanje i umjetan izgled učinili su me još nesigurnijom. Razvila sam psihičko stanje zbog kojeg se više nisam osjećala ženstvenom. Nisam znala što da radim i nisam imala snage suprugu priznati kako je moja zubna proteza zapravo samo bačen novac – kazala je gđa. Maja o svom iskustvu nošenja zubne proteze.

Foto: Fotolia

Onda je doživjela stomatološko „prosvjetljenje“

Maja se u povjerenju obratila svojoj kumi koja ju je uputila k doktoru Bagi i klinici Dentum.

- Termin prvog pregleda u Dentumu dogodio se jako brzo. Priznajem, dok sam se vozila prema klinici bojala sam se da to ne bude još jedan moj dentalni fijasko, ali nakon samo nekoliko minuta boravka tamo, znala sam da sam na pravom mjestu. Pod vodstvom dr. med. dent. Petra Bage postala sam kandidat za ALL ON 4 metodu!

Prvi korak u postavljanju dijagnoze je obavljanje stručne dijagnostike i 3D CBCT snimka čeljusti kako bi se omogućilo precizno planiranje položaja implantata s obzirom na volumen i gustoću čeljusne kosti pacijenta – nadodao je dr. Bago. Potom je dogovoren idući susret.

Sve je bilo gotovo za samo 24 sata!

Doktor naglašava kako je koncepcija zahvata poprilično jednostavna. U Majinom slučaju, zahvat je trajao tri sata i izvodio se u lokalnoj anesteziji. Kod nje nije bilo potrebe za vađenjem preostalih zubi, jer ih nije imala, a ukoliko postoji potreba za tim, zahvat može potrajati do sat vremena duže. Ugrađena su joj 4 visoko kvalitetna Nobel Biocare implantata i uzet otisak čeljusti kako bi se izradio privremeni most. Nekoliko sati nakon zahvata ugradnje napravljena je proba privremenog mosta, te procijenjen oblik, veličina zubi i zagriz. Sutradan je privremeni most vijcima fiksiran na implantate i Majin novi osmijeh je bio gotov!

- Nakon što mi je dr. Bago u ruke stavio ogledalo nisam mogla vjerovati vlastitom odrazu. Iskreno, duže sam u ordinaciji plakala od sreće nego što je trajao cijeli zahvat! Bio je to prvi i najsretniji dan u zadnjih sedam godina moga života otkad traju moji dentalni problemi! Dobila sam savršen i prirodan osmijeh! – uzbuđeno je prepričala Maja.

 Doktor je objasnio kako posao tada ne završava već da se, ovisno o pacijentu, tj. vremenu kojem je potrebno da čeljusna tkiva poprime stabilni oblik, a u ovom je slučaju trajao četiri mjeseca, most od akrilata zamijenio trajnim protetskim rješenjem.

Ako ste i vi izgubili sve ili većinu svojih zuba, godinama se mučite se sa zubnom protezom ili imate gubitak dijela zubne kosti nastale parodontitisom obratite se stručnom timu klinike Dentum, te baš kao i Maja, doživotno riješite svoje dentalne probleme!

Više informacija o ALL ON 4 metodi možete pronaći na web stranicama klinike Dentum.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije