Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Priča koja promiče hotelijersku gourmet ponudu i postavlja nove kulinarske trendove

Wine & Gourmet Nights
Foto: Promo
1/13
PR
Autor
PR članak
17.08.2017.
u 11:00

Sljedeći ''Aminess Wine & Gourmet Night'' održat će se 29. kolovoza na plaži hotela Aminess Maestral s predivnim pogledom na istarski Novigrad.

S ciljem promocije istarske gastronomije na području Novigrada, Aminess hoteli i kampovi od svibnja do listopada organiziraju događaj „Wine & Gourmet Nights” u suradnji sa chefom Davidom Skokom. Večere se održavaju jednom mjesečno u restoranu Oliveto, Aminess Maestral Hotela gdje se Chefu Skoki pridružuju renomirani istarski vinari koji spajaju vrhunska vina s dobro nam poznatim ribljim specijalitetima chefa kuhinje konobe Bateline.

Ipak, lokacija se u ljetnom razdoblju mijenja te se večera održava na plaži hotela Aminess Maestral s predivnim pogledom na istarski Novigrad uz jedinstveni zalazak sunca. Upravo na spomenutoj lokaciji održat će se 29. kolovoza i sljedeći ''Aminess Wine & Gourmet Night''.

Popričali smo s glavnim chefom i pokušali otkriti što se sve krije iza ovog zanimljivog gourmet koncepta.

Što vas je potaknulo da sudjelujete u projektu Aminess Wine & Gourmet gdje ste prihvatili položaj glavnog gourmet domaćina, naravno uz pomoć Aminessova tima i uz gostovanje renomiranih istarskih vinara?

Ideja vodilja čitavog projekta Aminess Wine & Gourmet jest edukacija kuhara Aminess hotela, ali i publike o iskoristivosti lokalnih namirnica, u ovom slučaju ribe i morskih plodova, te njihove prezentacije u modernoj istarskoj kuhinji. Sljubljivanje jela s vrhunskim vinima uvelike nam olakšava prezentaciju. Za mene je ovo novo iskustvo i izazov, prilika da predstavimo primjene kompletnog ribarskog ulova u velikom kuhinjskom sustavu. Tako otvaramo veće mogućnosti za lokalne ribare, što je veliki plus za ponudu hotelskih „a la carte” restorana.

Foto: Promo

Kako biste opisali svoj stil, način izražavanja kroz pripremu specijaliteta? Jer ima tu japanskog utjecaja pripreme sirove ribe, ali i čistog istarskog morskog izričaja, kao i važnosti koju pridodajete začinima… naravno, sve uokvireno u granicama vaše kreativnosti.

Moj stil kuhanja zapravo je krajnje jednostavan, pomalo istraživački. Po prirodi sam izrazito znatiželjna osoba. Pitam, tražim, učim i uz ta saznanja rastem kao kuhar. Stalno težim što boljem načinu pripreme namirnica koje nas okružuju. Koristim sve tehnike kuhanja koje upoznajem te otkrivam nove i zanimljive načine pripreme i prezentacije jela. Konstantno probijam vlastite okvire i granice.

Veća dostupnost vrhunske kuhinje jednog od danas najcjenjenijih hrvatskih chefova primarni je cilj događaja „Wine & Gourmet Nights“ s Davidom Skokom, ne samo za goste hotela i kampova Aminess, već i sve zainteresirane.

Poznata je činjenica da kulinarsko umijeće ovog priznatog chefa autohtonim namirnicama daje sasvim novu, autorsku interpretaciju, a spoj s kapljicom vrhunskog vina garancija je odlične promocije bogatstva plodova istarske zemlje. Već je godinama u turizmu prisutan imperativ pružanja doživljaja gostima i zasigurno ne postoji izravniji i bolji način za to od hrane i vina. Pa i ljubav, na koncu, prolazi kroz želudac.

Foto: Promo

Događaj Aminess Wine & Gourmet Nights za cilj ima promicanje gastronomske ponude u hotelijerstvu odnosno pokretanje trenda za koji vjerujemo da će se sve češće primjenjivati u „a la carte” i pansionskim restoranima te koji se već u sličnim oblicima u Istri i pojavljuje. Koliko vjerujete u ovaj koncept i koji su vaši savjeti za hotelijersku gastronomsku scenu?

Istra je regija koja ima golemi potencijal u turizmu kao turistička destinacija u ljetnim mjesecima te izvan sezone kada gosti traže malo osobniji pristup, što se dijelom očituje kroz upoznavanje lokalne gastronomije. Kako već postoje manji hotelski sustavi koji već godinama primjenjuju taj princip rada i suradnje s lokalnim proizvođačima hrane i pića te prate svjetske gastronomske trendove, tako u posljednje vrijeme i velike hotelske kuće idu tim smjerom. Veliki je to plus za lokalne poljoprivrednike, vinare, ribare i stočare kojima se tako otvara veliko tržište na koje se mogu osloniti i s kojim mogu zajedno rasti. Vjerujem da je ta suradnja neophodna za napredak cijele regije jer se tako smanjuje količina nekonkurentnih uvoznih proizvoda i daje velika šansa malim lokalnim proizvođačima i cijeloj zajednici.

U prezentaciji istarske tradicije i plodova na tanjuru u suradnji s hotelima i kampovima Aminess Skoko koristi ribu, egzotično ali i lokalno povrće, pregršt začina i pomalo zaboravljene namirnice koje pretvara u kreacije food designa s istarskim potpisom besprijekorno ih uparujući s vinima istarskih vinara.

Do sada su uz Skoka svoja vina predstavili Ivan Damjanić, Moreno Coronica, Ivica Matošević, a nadolazeću će večeru uljepšati vina Klaudia Tomaza čije će motovunske malvazije i ostale sorte uokviriti još jednu nezaboravnu večer Wine & Gourmet.

U kojoj mjeri pratite istarsku vinsku scenu, postoje li tu neka prijateljstva, ugodne poslovne suradnje? Jesu li su vina općenito tijekom vaše kulinarske karijere imala veliki utjecaj na vaše riblje specijalitete i njihovo prezentiranje?

Istarska vinska scena izrazito je živa i u konstantnom rastu i razvoju. Jedna je od okosnica gastronomske ponude Istre koja u posljednjih nekoliko godina postaje prepoznatljiva i izvan naših granica, a samim je time i veliki promotor Istre kao regije. Osobno poznajem većinu istarskih vinara i usko surađujem s mnogima kako u promociji njihovih vina tako i prezentaciji vlastite vizije sljubljivanja vina i hrane.

Foto: Promo

Ceviche s limetom, pomidorinima, krastavcima i čipsom od Flabelle petiolate, trilje od kamena s mariniranim melanzanima ili rolice od ušate pečene na sjemenkama sezama s kremom od maslačka neke su od vaših kreacija koje su u srpnju krasile tanjure gostiju na događaju Aminess Wine & Gourmet. Što ste nam pripremili za nadolazeću večeru, možete li nam otkriti što gosti mogu očekivati?

Do sada smo svaki predstavljeni jelovnik usklađivali sa sezonskim namirnicama lokalnih uzgajivača i mogućnostima ribarskog ulova. Do nadolazeće večere imamo još cijela tri tjedna i još se može otvoriti mnogo mogućnosti nabave zanimljivih proizvoda lokalnih OPG-ova, dok samu nabavu ribe i plodova mora ostavljam za zadnji tjedan kad budem siguran u njihovu kvalitetu i svježinu. Gosti kao i do sada mogu očekivati jela spremljena sa skromnim, ali vrhunski pripremljenim lokalnim proizvodima.

„Wine & Gourmet Nights“ u suradnji s Davidom Skokom i istarskim vinarima koncept je kojim Aminess hoteli i kampovi još jednom potvrđuju kontinuirano ulaganje u izdizanje kvalitete svoje ponude uz istovremeno unapređivanje i promicanje gourmet vrijednosti Istre među domaćom i stranom publikom.

Želite prijaviti greške?