Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Previše antioksidansa nije zdravo

leća
Arhiv VL-a
28.01.2010.
u 16:00

Iako mnogi preporučuju uzimanje antioksidansa, važno je imati na umu da je ključna ravnoteža između antioksidansa i prooksidansa.

Nikad previše zdrave hrane? Nije istina. Iako će vam uvijek preporučiti unos antioksidansa u organizam, postoji mogućnost da ih unesete previše. Nutricionisti tvrde da antioksidansi poput borovnica, brokule ili leće mogu produžiti život, ali previše ove "superhrane", tvrde znanstvenici, može značiti da u vašem organizmu neće biti dovoljno onih "prooksidansa", koji se često smatraju zlim blizancima antioksidansa.

Antioksidansi, na primjer, usporavaju štetu koju nanosimo mišićima i drugim organima tijekom procesa oksidacije, dok je prooksidansi ubrzavaju. No, previše antioksidansa može poremetiti ravnotežu i otežati disanje u starijih ljudi, te im tako onemogućiti vježbanje koje bi im moglo pomoći da ostanu u formi.

Na Sveučilištu u Kanzasu životinjama su tijekom istraživanja davali različite doze antioksidansa. Kod onih kojima su davali previše antioksidansa, mišićne funkcije bile su otežane.

Ne treba, dakle, očekivati da će velika količina antioksidansa imati isključivo pozitivan učinak. Ključna je u ovoj priči ravnoteža antioksidansa i prooksidansa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije