Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanja pokazuju

Nisu oni krivi: Pretila djeca imaju mozak kojem je teško reći 'Ne!' nezdravoj hrani!

Shutterstock
11.12.2019.
u 15:47

Hrvatska među prvih pet europskih zemlja po broju pretile djece koji raste iz dana u dan. Takvoj djeci sve je teže oduprijeti se nezdravoj hrani, a evo i zašto.

Regija u mozgu koja je odogovorna za donošenje odluka tanja je kod pretile djece, tvrde znanstvenici za dailymail.co.uk.

Skeniranje mozga provedeno je na 3000 djece u dobi od 9 do 10 godina i otkrilo je da oni s viškom kila imaju tanji prefrontalni korteks. Pretila djeca su na provedenom istraživanju imali gore rezultate na testu. Pretilost je možda odgovorna za manju moždanu regiju, rekli su, ali manji prefrontalni korteks također bi mogao učiniti da se djeca manje odlučuju za zdravu hranu.

1/7


Stručnjaci još uvijek istražuju ovu tvrdnju, ali još neka istraživanja potvrdila su ovo nagađanje. Djeca s većim indeksom tjelesne mase imala su tanji prefrontalni korteks, ali ne znaju koliko točno tanji.

Djeca su trebala izvršiti različite zadatke kao što je sortiranje karata, lista riječi i slično. Djeca s višim indeksom tjelesne mase bili su gori u tri zadatka, a sva tri bila su povezana s prefrontalnim korteksom. Istraživanja su pokazala da je tanji prefrontalni korteks bio odgovoran za loše donesene odluke kod zadataka.

Foto: Shutterstock

"Indeks tjelesne mase povezan je s prefrontalnim korteksom i funkcijama kao što su pamćenje i donošenje odluka, zato je pretiloj djeci teže oduprijeti se nezdravoj hrani."

Prefrontalni korteks može biti osjetljiviji na pretilost, jer sazrijeva kasnije od ostalih dijelova mozga, dodali su istraživači. Podaci pokazuju da trećina djece u Velikoj Britaniji i SAD-u ima prekomjernu težinu, što je poznato da povećava rizik od dijabetesa i bolesti srca, ali konkretnih dokaza da pretilost utječe na razvoj mozga je malo, a nekoliko manjih istraživanja dalo je mješovite rezultate. Djeca koja su isključena iz ispitivanja su ona rođena prerano ili s malom težinom rođenja, jer mogu imati oslabljen razvoj mozga, a i ona čiji su MRI snimci bili loši. 

No, istraživači su priznali da možda nije visoki BMI uzrok tanje prefrontalne kore, nagađajući da bi inzulinska rezistencija mogla igrati ulogu. Dr Laura Dearden, sa Sveučilišta u Cambridgeu, rekla je da bi promjene u strukturi prefrontalnog korteksa mogle objasniti zašto neka djeca teže jedu manje i stoga dobivaju na težini. No, dr. Dearden upozorio je da nije jasno da li tanji korteks uzrokuje debljanje ili debljanje uzrokuje tanji korteks. Profesorica Tara Spiers-Jones sa Sveučilišta u Edinburghu rekla je da je istraživanje zanimljivo i dobro provedeno. Dodala je: "Ovaj rad dodaje veliku količinu podataka koji sugeriraju da je briga o vašem tijelu bitna za vaš mozak, ali potrebno je učiniti više kako bi se u potpunosti shvatila uočena povezanost između manje veličine korteksa i visokog indeksa tjelesne mase."

Komentara 1

GO
goldi
16:43 11.12.2019.

Je,je, Kriva je kora frontalnog režnja što vrlo često našoj djeci roditelji ne mogu priuštiti kvalitetan doručak a često niti ručak. Malo prošečite po okretištima tramvaja i autobusa pa vam sve bude jasno, mirisi hot dogova i paralizera na svee strane a de se i ne govori o nekvalitetnom pecivu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije