Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO JESTI

Prehrana tijekom samoizolacije i borbe protiv korone: Pakirano meso jedna je od najsigurnijih namirnica

Meso
Foto: Shutterstock
09.04.2020.
u 14:16

Jedan od načina borbe protiv korona virusa je i zdrava prehrana, međutim kako biti siguran da ne radimo još veću štetu našem tijelu i imunosnom sustavu

Uz sva ograničenja u ponašanju i svakodnevnim aktivnostima, našem tijelu sve više nedostaje boravak na otvorenome i povratak u normalu. Osim mentalnog zdravlja koje najviše pati zbog samoizolacije i nedostatka društvenog kontakta, ne smijemo zapostaviti ni fizičko zdravlje, koje također prima udarce sa svih strana. Od nedostatka aktivnosti i dugotrajnih boravka u zatvorenim prostorima, do smanjenog unosa kvalitetnih namirnica uslijed ograničenja rada trgovina ili zanemarivanja zdrave prehrane. S povećanom konzumacijom gotovih jela, koje uglavnom sadrže višak masnoća, šećera i soli, naš imunitet slabi i ne može nas obraniti od zaraza i bolesti, a mi se osjećamo sve lošije i zapuštenije.

Baš zato bi sada trebali puno više obratiti pažnju na prehranu i uključiti namirnice koje volimo, koje se lako spremaju, a koje sadrže dobre nutritivne vrijednosti i vraćaju snagu našem organizmu. Uz zdravu prehranu i tjelovježbu kod kuće, osjećat ćete se bolje i lakše prebroditi ovo proljeće.

Zdravi životni stil

Briga o zdravlju uključuje puno toga, ali odmor, tjelovježba i zdrava prehrana su na prvom mjestu. Ukoliko pružite tijelu sna, rekreacije i zdravu, nutritivnu prehranu, odmah će vam se promijeniti raspoloženje, imat ćete više volje za druge stvari i spremno ćete dočekati kraj izvanrednih mjera. Svaki djelić vašeg tijela biti će vam zahvalan na održavanju zdravih navika i zdrave prehrane.

Ukratko, držite se ovih pravila:

  • Nemojte pušiti
  • Jedite zdravu, raznovrsnu hranu
  • Redovito vježbajte
  • Održavajte primjerenu kilažu
  • Konzumirajte alkohol u malim količinama
  • Dobro spavajte
  • Dobro termički obradite meso prije konzumacije
  • Smanjite stres

Možda vam se ovi savjeti čine poznati, što i ne čudi, jer bi se ovoga uvijek trebali pridržavati, ali ovih dana to nikada nije bilo važnije, i zbog nas samih i zbog okoline.

„Boostajte“ imunitet zdravom prehranom

Uključivanje mesa u prehranu daje našem organizmu dodatni poticaj, zahvaljujući svim nužnim nutrijentima koji jačaju naš imunitet. Naš imunitet, između ostalog, ovisi i o unosu cinka, bakra i vitamina B6, sastojaka koje nalazimo u kvalitetnom mesu. Nedostatak ovih elemenata uvelike smanjuje sposobnost imunosnog sustava da unište strane tvari u našem organizmu, poput virusa i bakterija i obrani nas od bolesti.

Meso je odličan izvor većine vitamina koji osnažuju naš imunitet, poput vitamina B1 i B12, čiji manjak uzrokuje i pad limfocita, ali i manjak kroma u organizmu, mikronutrijenta čija je zadaća stimulirati imunitet na otpornost prema infekcijama.

Ako zbog ničeg drugog, onda zbog ovih razloga treba uključiti meso u prehranu kako bi se obranili od bolesti i direktno smanjili mogućnost upala i infekcija. Konzumacijom mesa možemo ojačati tijelo i imunosni sustav, „oboružati“ se ključnim sastojcima za zdravi život i lakše boriti protiv svih bolesti.

Koje meso izabrati?

Foto: Lidl

Piletina, svinjetina, mljeveno meso i mnogi drugi mesni proizvodi iz Lidlove ponude pakirani su na način koji onemogućava onečišćenje i garantira svježinu, s vidljivom deklaracijom i rokom trajanja. Meso se u Lidl dostavlja svakodnevno, i to u neprekinutom hladnom lancu, čime se osigurava osigurano hlađenje namirnica od proizvodnog pogona proizvođača do potrošača. Osim toga, Lidlovo meso podliježe redovitoj kontroli proizvodnog procesa, a sve ovo čini ga sigurnim za konzumaciju.

Meso iz Lidlove mesnice redovito prolazi stroge kontrole međunarodno priznatog Bioinstituta Čakovec, najvećeg privatnog laboratorija za predmetna ispitivanja u Republici Hrvatskoj, koji postoji više od 60 godina.

U borbi protiv svih bolesti, pa tako i protiv COVID-19 virusa, najsigurnije se voditi starom narodnom izrekom „bolje spriječiti, nego liječiti“. Uz naputke nadležnih tijela, održavajte higijenu, jedite zdravo, izbjegavajte izlazak iz domova i prakticirajte socijalno distanciranje dok god je potrebno, a kao i sve u životu, i ova situacija će jednom proći.

Sadržaj omogućio Lidl

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije