Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Može pomoći

Prednosti i mane seksa za vrijeme menstruacije: Smanjuje grčeve, ali...

Shutterstock
30.05.2020.
u 20:08

Treba li izbjegavati seks tih nekoliko dana u mjesecu ili ipak ne? Evo što kažu istraživanja i stručnjaci.

Istraživanja su pokazala da preko 60 posto muškaraca i 50 posto žena ne vidi ništa loše u seksu tijekom menstruacije, ali tek njih 20 ga redovito prakticira u te dane. Neke žene ga izbjegavaju jer se ne osjećaju dobro, ali ako nemate grčeve i ne osjećate malaksalost, možete se slobodno prepustiti strastima u spavaćoj sobi. Huffington Post donosi sve mane i prednosti seksa za vrijeme mjesečnice.

Prednosti

Liječnici kažu da!
Liječnica Tara Reid iz Medicinskog centra za žensku seksualnost iz New Yorka rekla je da je seks za vrijeme mjesečnice sasvim prirodna stvar. Naglašava i da ne treba brinuti oko tamne krvi ili ugrušaka - to je samo starija krv i stanice endometrija koji se oljuštio. Ipak, kako bi izbjegli velika krvarenja, najbolje se suzdržavati od seksa prvi ili drugi dan mjesečnice, ovisno o tome koliko jako krvarite koji dan. 

Smanjuje grčeve
Tijekom orgazma tijelo otpušta endorfine i dopamin koji djeluju kao prirodni analgetici, umjesto onih farmaceutskih koje uzimamo protiv bolova.

Skraćuje trajanje mjesečnice
Sa svakim orgazmom kontrakcije i grčevi ubrzavaju ljuštenje endometrija, što se normalno događa za vrijeme menstruacije, pa seks može skratiti menstruaciju ubrzavanjem procesa izbacivanja krvi.

Jači libido
Kod žena s urednim menstrualnim ciklusom, trećeg dana ciklusa obično rastu razine hormona testosterona i estrogena, koje upravljaju spolnom željom. Zbog toga je nerijetko libido jači tih dana.

Ortoped savjetuje što morate raditi za zdrave zglobove:

Nedostaci

Neuredno je
Normalno je da za vrijeme seksa s menstruacijom bude krvavih mrlja na posteljini, a stručnjaci savjetuju da tih dana krevet zamijenite tušem. 

Ograničene poze
Mijenjanje poza nije baš praktično u ove dane, pa većina parova prakticira samo jednu - misionarsku.

Ne štiti od trudnoće
Puno ljudi misli da za vrijeme menstruacije nema rizika od trudnoće, ali istina je drugačija - velik broj djece začet je upravo tada. 

Ne preporučuje se kod čestih upala
Kod žena sklonih raznim upalama, stijenke maternice i općenito tkivo je znatno ranjivije zbog čega može doći do pogoršanja infekcije ili njenog ponovnog javljanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije