Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKTIVAN ODMOR

Pravu ljepotu Hrvatske upoznajte bicikliranjem velikim brojem staza

biciklisti
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
13.08.2017.
u 12:55

Biciklizam je popularan i na kopnenom djelu zemlje jer je percipiran kao jedan od glavnih pokretača kontinentalnog turizma.

Interes za biciklima svake godine raste, a sukladno tome raste i broj biciklističkih staza. Postoje svakakve vrste staza raznih težina i terena.

Asfaltirane ceste, brdske staze, šumski putevi i makadam dio su velikog izbora staza diljem zemlje pa se tu nađe ponešto za svakoga. 

Osim što ćete vidjeti lijepe krajolike i vrijeme provesti u prirodi, bicikliranje je zdrava aktivnost i odlična prilika da slobodno vrijeme iskoristite na pravi način. Kako ne bi došlo do neželjenih problema pobrinite se da biciklirate sigurno te staze birajte u skladu sa svojim mogućnostima. A izbora ima stvarno za sve.

Budući da sve više turista dolazi na aktivni odmor ne čudi to što gotovo svaka turistička zajednica većih mjesta na Jadranu ima popis staza. Biciklizam je popularan i na kopnenom djelu zemlje jer je percipiran kao jedan od glavnih pokretača kontinentalnog turizma. Potrebno je samo na internetu pretražiti biciklističke staze mjesta koje planirate posjetiti i krenuti u vožnju. 

Krug oko Zagreba ili avanturizam na Medvednici

Na stranicama turističke zajednice Zagrebačke županije možete pronaći 13 ruta

Ističu kako cikloturistička ruta Zagrebačke županije povezuje gradove, mjesta i općine županije umrežujući postojeće biciklističke rute i staze kao gotove turističke proizvode. Prolazi asfaltnim prometnicama različite kvalitete, a najvećim dijelom lokalnim cestama sa smanjenim motornim prometom. Kako je visinska razlika mala (vidi prikaz profila rute) tako je ruta koncipirana kao pogodna za sve vrste cikloturista – od rekreativaca do sportaša. Naravno po njoj je moguće voziti i sve vrste bicikala.

Zaprešić, Samobor, Ivanić Grad, Dugo Selo i Sveti Ivan Zelina dio je gradova kroz koji prolazi Cikloturistička ruta Zagrebačke županije.

Oni koji su željni težih terena mogu se okušati na biciklističkim stazama Medvednice. Staze su označene brojevima od 1 do 9 i trasirane su tako da među njima postoje dodirne točke na kojima se može prelaziti s jedne staze na drugu i tako iskombinirati turu koja vam najviše odgovara.

 Od Osijeka do Kopačkog rita

Europska biciklistička ruta Euro Velo 6, od Atlantskog oceana do Crnog mora, prolazi kroz Osijek koji se nalazi i na međunarodnoj biciklističkoj ruti uz Dunav, na putu od Njemačke preko Austrije i Mađarske do Srbije, Rumunjske i Bugarske.

Grad se lakoćom može obići biciklom putem gotovo 40 kilometara biciklističkih staza, posebno izgrađenih ili označenih na prometnicama i nogostupima.

Okolicu grada možete obići uz pomoć nekoliko ruta koje su detaljno opisane. Staze su duge od 30 do 45 kilometara, a neke vas vode u istraživanje brojnih kanala i jezera prepunih ptičjeg svijeta Parka prirode Kopački rit i jezera Veliki Sakadaš.

Put vas može odvesti i do susjedne Mađarske pa sve do Pečuha, a ako ste ljubitelj dobre kapljice jedna druga staza odvest će vas do Erdutskih vinograda.

Velika ponuda u Istri

Odlučite li biciklirati po Istri sigurno nećete pogriješiti jer tamo postoji 'bezbroj' opcija. Vožnja u unutrašnjosti, uz obalu, po selima ili po gradovima... odabir je na vama kao i zahtjevnost pojedinih staza.

Svakako posjetite stranicu Istria-bike.com i pažljivo proučite što se nudi. Težine staza su rangirane do lagane do zahtjevne, a tu je i opcija za obiteljske rute tako da i svoje mališane možete povesti na vožnju bez straha da će im biti prenaporno.

Stranica je interaktivna i za svaku stazu stoji opis o njenoj dužini kao i predviđenom vremenu u kojem bi trebali završiti vožnju. Tu je i opcija za preuzimanje GPS koordinata staze što je korisno jer bi se mogli naći u problemima ako se izgubite na stazi usred neke šume gdje nema interneta za mobitele. 

Najzahtjevnija staza u ponudi je pod nazivom Istria Granfondo koja je duga 161 kilometar. Kreće se od Umaga pa sve do Novigrada, Višnjana, Pazina i Plovanije a vraćate se ponovno u Umag. Radi se o avanturističkoj stazi koja se cijelim putem vozi po asfaltu. 

Dalmacija nije bogata samo prirodnim ljepotama

Živite li u Dalmaciji ili se slučajno tamo nađete na godišnjem odmoru i poželite provozati bicikl, jedini problem će vam biti koju stazu izabrati. 

Možete uživati u prekrasnim pogledima planinskih staza ili u laganoj vožnji ravnim dijelovima, a tu su i one između - brežuljkaste staze. 

Kao i u slučaju Istre i ovdje na izbor imate različite dužine i težine, a možete birati i staze na otocima kao što su Hvar i Brač. 

Na stranici dalmatia-bike.com možete naći i detaljnije opise određenih staza. Tako možete pronaći i PDF brošure, opise staza te galerije fotografija. Ovo će vam svakako olakšati izbor velikog broja ponuđenih staza.

biciklisti
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije