Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Pravo je vrijeme za put – na otok Cres!

Otok Cres
Foto: Walter Salković
1/6
31.03.2021.
u 10:03

Najveći, ali i jedan od najslabije naseljenih, pa stoga i najdivljijih otoka na Jadranu, u ovo vrijeme još uvijek opterećeno korona-krizom, nudi sve što je potrebno za odmor – bilo da se radi o jednodnevnom, vikend ili pak pravom, godišnjem odmoru.

Skok na odmor

Distancu, o kojoj se stalno govori, otočani prakticiraju i inače, mira i tišine nekad im je i previše, a na ljepotu prirode su se navikli i ponekad je i ne zamjećuju. Ali zato sve to nude svojim gostima koji se žele maknuti iz buke i strke gradova u kojima žive. Primjerice, iz zagrebačke gradske vreve na trajektno pristanište Valbiska stižete za dva sata vožnje i - odmor može početi. Preostaje još polusatna plovidba trajektom (a to je već odmor, zar ne?) i kratka vožnja do vašeg odredišta na otoku. A izbor je doista raznolik, ovisno o tome želite li se smjestiti u mirnom središtu otoka, istoimenom naselju Cres, ili u još mirnijem pitoresknom ribarskom selu Valun, ili u gotovo pustim Lubenicama na 378 metara visokoj litici iznad mora. Tijekom cijele godine smještaj se može naći u obiteljskim domaćinstvima, a uskoro i u hotelima i kampovima koji svoja vrata otvaraju pred Uskrs.

Otočni dragulji

Foto: Walter Salković

Otočni turistički djelatnici proteklih su se godina potruditi učiniti što pristupačnijim jedan od glavnih otočnih aduta, a to je netaknuta priroda. Prema riječima Sanje Živanović, direktorice TZ Cres, uređeno je oko 300 kilometara poljskih staza, prava mreža puteva kojima su nekad otočani putovali između naselja i do svojih polja, a danas, kad su konje i magarce zamijenili automobili, te su otočne staze na raspolaganju turistima. Staze su to prikladne za laganu šetnju prirodom, daleko od ikakve buke, a gotovo jedini zvuk je cvrkut ptica. I osjetilo mirisa uživat će dok šetate otokom na kojem je zabilježeno gotovo 1400 biljnih vrsta (više nego na cijelom britanskom otočju!), među kojima su 43 vrste orhideja, 9 vrsta ljubica, 7 vrsta divljih ruža, 6 vrsta kadulja… Upravo je bioraznolikost jedna od karakteristika otoka Cresa, pa uz malo sreće možda naiđete na neku od 24 vrsta gmazova (zmija otrovnica na otoku nema!), 35 vrsta sisavaca, 87 vrsta danjih leptira i više od 200 vrsta ptica. Među njima je najpoznatiji bjeloglavi sup, čuvar creskog neba, kritično ugrožena vrsta o kojoj na otoku skrbi Centar za posjetitelje u Belom s oporavilištem za bjeloglave supove. Suvremeno uređeni prezentacijski centar otvoren je cijelu godinu i u njemu ćete saznati niz fascinantnih činjenica o tim veličanstvenim pticama.

Autohtone delicije

Foto: Walter Salković

Nakon šetnje otočnim prostranstvima sasvim sigurno ćete ogladnjeti, a ako želite uživati u autohtonim otočnim specijalitetima, prije svega janjetini i plodovima mora, nećete pogriješiti ako uđete u bilo koji otočni restoran. Creska janjetina najbolja je upravo zbog toga jer ovce i janjci žive slobodni na prostranim pašnjacima, nikad ih se ne zatvara u štale, a pasu aromatično bilje u čijim ste mirisima uživali dok ste šetali prirodom. Riba koju nude restorani na otoku ulovljena je u moru koje ga okružuje, a često su upravo vlasnici restorana i ribolovci, što znači da vaš obrok stiže izravno iz mora na stol.

Povratak manifestacijama

Turistička zajednica za predsezonsko razdoblje najavljuje dvije manifestacije, već tradicionalne Dane creske janjetine i maslinovog ulja, te jednu novost, triatlon za pse. Tijekom dana posvećenih glavnoj creskoj deliciji restorani na otoku nude janjeće menije po pristupačnoj cijeni od 75 kuna i to svaki restoran janjetinu priprema na drugi način. Vrhunac Dana janjetine bit će 1. svibnja, kad će četiri međunarodne kuharske kipe ukrstiti kuhače kako bi dokazali tko od njih može pripraviti najbolje jelo od creske janjetine. Za sada su procurila dva imena, dva tima vodit će Renato Kraljev i David Skoko, dok se preostala dva drže u tajnosti, ali bit će to inozemni chefovi.

Foto: Walter Salković

Druga zanimljiva manifestacija je triatlon za pse koji će se održati u drugoj polovici svibnja. Uz službene pse policije, vojske i vatrogasaca, moći će se natjecati svi ljubimci u tri discipline: plivanje, planinarenje i trčanje.

Početak glavne turističke sezone već se nekoliko godina obilježava 1. lipnja, Danom turizma kojim se Cresani prisjećaju prvog turističkog dolaska na otok. Naime, 1. lipnja 1845. godine je austrijski Lloyd organizirao prvo izletničko putovanje parobrodom iz Rijeke do Cresa i to prvo putovanje smatra se početkom turizma na otoku Cresu, što znači da se Cresani bave turizmom već 176 godina! 

Foto: Walter Salković

I za kraj

Prije odlaska s otoka svakako popijte čašu vode iz slavine, ne onu flaširanu. Voda je to iz Vranskog jezera, jedinstvenog hidrološkog i hidrogeološkog fenomena krša i najznačajnijeg prirodnog rezervoara pitke vode na hrvatskim otocima. No, još je važnija jedna druga njegova odlika, barem tako kaže otočna izreka: „Tko se napije vode iz Vranskog jezera, uvijek se vraća na otok Cres“.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije