Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravo vrijeme

Pranje zuba prije ili nakon jutarnje kave? Evo što kažu stručnjaci

shutterstock
22.02.2021.
u 09:30

Možda ste pretpostavili da je pranje zuba odmah nakon ispijanja kave proaktivni korak u održavanju čistoće, ali zapravo može pogoršati stvari.

Kod mnogih jutarnja rutina ne može proći bez ispijanja šalice kave i obično je to prvo što naprave nakon buđenja, ali možda ne shvaćate da redoslijed 'kava-pranje zubi' može naštetiti zdravlju usne šupljine. Poznato je da kava ostavlja mrlje na zubima, a njezina kiselost može izravno nagrizati zubnu caklinu. Zbog toga je pranje zuba iznimno važno, ali stomatolozi kažu da za to postoji preferirani redoslijed - i vjerojatno ga radite pogrešno, kako piše Huffington Post.

Pranje zubi prije nego što popijete kavu otežava nakupljanje naslaga i mrlja, rekla je Christina Meiners, zubarica iz neprofitne zdravstvene ustanove CommuniCare u San Antoniju. - Ako su vam zubi lijepi i čisti, onda imaju manje naslaga na koje se kava može zalijepiti - objasnila je.

Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?

1/4

Možda ste pretpostavili da je pranje zuba odmah nakon ispijanja kave proaktivni korak u održavanju čistoće, ali zapravo može pogoršati stvari. Budući da je kava kisela, pranje zuba neposredno nakon kave oslabit će vašu caklinu, vanjski sloj zuba koji ih štiti od fizičkih i kemijskih oštećenja.

Stoga je odlična rutina prvo oprati zube, zatim popiti kavu, a onda isprati usta vodom kako bi se neutralizirala razina kiselosti. 

Ako nakon šalice kave želite onaj osjećaj čistoće, stomatolozi preporučuju da pričekate barem pola sata prije četkanja. - Vaša slina neutralizira vaš pH u ustima. Za pola sata usta se vraćaju u normalu, a četkanje i sve ostalo potpuno su sigurni - objasnila je.

Možete i žvakati žvakaću gumu bez šećera. - Preporučujem barem žvakanje neke gume bez šećera kako biste stimulirali svoj prirodni zaštitnik, a to je vaša vlastita slina - rekla je Meiners. 

Također, dok čekate da prođe pola sata, uvijek možete isprati okus kave vodom. To vam zaista može pomoći da se vaša usta osjećaju čišćima i osvježiti dah.

Do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu":

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
19:45 22.02.2021.

bolje poslije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije