Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Renesansni festival u Koprivnici

Povratak u srednji vijek

Renesansni festival
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/7
19.08.2016.
u 11:41

Dnevna ulaznica je pet kuna, dnevno parkiranje 10, najam krigle 25 kuna. Iz Zagreba u subotu u 10 sati ide besplatan renesansni vlak

Za točno tjedan dana ostacima srednjovjekovnih koprivničkih bedema ponovno će defilirati vitezovi i dvorske dame, a kralj Ludovik I. Anžuvinac ponovno će, kao i 1356. godine, Koprivnici udijeliti povelju slobodnoga kraljevskog grada. Organizatori najveće povijesno-turističke manifestacije u ovome dijelu Europe jučer su najavili spektakularni program 11. Renesansnog festivala, koji traje od petka, 25. kolovoza, do nedjelje.

Viteške borbe, žongliranje...

Već je lanjskim, jubilarnim izdanjem, na kojem je prvi put održan turnir s borbama oklopljenih vitezova na konjima, premašena brojka od 50.000 posjetitelja u tri manifestacijska dana. Ove godine očekuje ih se još i više – ako vrijeme posluži, kako zbog još bogatijeg programa, u kojemu sudjeluje više od tisuću kostimiranih ljudi, tako i zbog najavljenih nastupa njemačke glazbene atrakcije Furunkulus, jednog od vodećih europskih izvođača srednjovjekovne glazbe. Njihovi koncerti su u petak u 21.30 te u subotu u 21 sat. Renesansni festival počinje u petak oko 15 sati kuhanjem piva od koprive, nakon čega će se na dvjema pozornicama smjenjivati nastupi viteških skupina, njih 15-ak iz Hrvatske te više od 20 iz Njemačke, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Italije, Češke, Austrije, Poljske i BiH. U subotu u podne stiže kralj Ludovik, nakon čega će se nastaviti koloplet mačevanja, viteških borba, trbušnog plesa i žongliranja sve do zalaska sunca, kada slijedi atraktivni noćni napad na koprivničku utvrdu.

Sajam starih zanata

U nedjelju program počinje u 13 sati, a posebnu pozornost sigurno će privući šahovska simultanka na 15 ploča, koju će odigrati negdašnji svjetski prvak i jedan od najvećih šahista u povijesti Gari Kasparov. Nije to bez razloga jer se šah po današnjim pravilima u Europi igra od 15. stoljeća.

Stari koprivnički bedemi, okruženi drvenom ogradom, bit će pretvoreni u srednjovjekovni gradić s velikim sajmom starih zanata i bogatom gastronomskom ponudom. Ona će biti autentična jer se neće koristiti namirnice poput krumpira, rajčice i kukuruza, koje Kolumbo u to doba još nije donio iz Amerike. Renesansni festival također je jedini takav festival bez plastike – pivo, vino i medovina točit će se u keramičke krigle, a jelo posluživati u drvenim i keramičkim tanjurima. Dnevna ulaznica stoji pet kuna, dnevno parkiranje 10 a najam krigle 25 kuna. Iz Zagreba u subotu u 10 sati polazi besplatan renesansni vlak za posjetitelje, s povratkom u 21 sat.

– Lani i ove godine proglašeni smo top-manifestacijom u Hrvatskoj, sada smo dobili i oznaku Superbrand – kazao je Renato Labazan, šef gradske Turističke zajednice i idejni začetnik Renesansnog festivala.    

Komentara 3

IN
Interstellar
14:05 20.08.2016.

O.K., lijepo je da Koprivnica vodi brigu o svojoj kulturnoj baštini i trudi se postati zanimljivom turističkom destinacijom, ali gdje je u tom "Renesansnom festivalu" - renesansa? Naime, cijeli članak, a i program festivala, govore o srednjovjekovnim običajima (uključujući viteštvo), a festival se zove "renesansni".

PV
prcko.vitamincic
10:01 21.08.2016.

Za one koji nebudu stigli imamo dobre vijesti Koprivnica je kroz cijelu godinu u zaostatku za ostatkom svijeta jedno par stotina godina tako da uvijek stignete doći i uživati u zaostalom kraju. Nažalost. A potvrdu da je ovo istina će te dobiti za par dana kada će Koprivničanci opet izaći na izbore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije