Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska Amazona

Potraga za mitskom životinjom

shutterstock
30.11.2020.
u 14:32

Jedna je to od posljednjih tajni Europe, a možete je otkriti u Velikom Pažutu, mjestu punom prirodnih ljepota. Ono se nalazi nedaleko od Legrada i ušća Mure u Dravu

Pješice, biciklom ili čamcem, nećete pogriješiti što god da izaberete za obilazak Velikog Pažuta u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ušće Mure u Dravu i posebni ornitološki rezervat Veliki Pažut nalazi se u blizini Legrada, pedesetak kilometara od Varaždina. Za bicikliste, ovdje prolazi poznata dionica Drava route. Krenete li biciklom iz Varaždina, vozite se uz varaždinsko jezero do Preloga i jezera HE Dubrava. Tim krajem prolaze i rute Željezna zavjesa, City in network i Zrinski - Sulejman. Veliki Pažut pun je prirodnih ljepota. Domaćini nude i razgled čamcem i potragu za jednom od poslijednjih tajni Europe – neukrotivom mitskom životinjom koja, vele, živi u tom zaštićenom ornitološkom rezervatu. Tko zna, možda i ugledate dravsku neman.

Foto: shutterstock

Ušće Mure u Dravu je šire područje Međimurja i Podravine, koje neki nazivaju Hrvatskom Amazonom, a sam rezervat zauzima oko tisuću hektara. Na samom ušću je poznato izletište Halasz Csarda. Nekad je na tom području bila utvrda Novi Zrin koju su podigli Zrinski. U Velikom Pažutu obitavaju brojne vrste ptica, a zimi u većem broju tu borave divlje guske - lisasta i glogovnjača. Od gnjezdarica najzastupljenije su divlje patke, liske, vodene kokošice i trstenjake, no možete naići i na crne rode, plazice vuge i jastreba cipolaša. U vodi su se udomaćili glodavci dabrovi. Floru čine bijela vrba, crna topola ili jagnjad i plava kupina. U kanalima i mrtvicama vežu se zajednice lopoča, lokvanja, vodene kuge, trske, šaške, oblića, rogoza, žabočne, puslice, žabnjaka i vodene metvice.

Foto: shutterstock

U Podravini je zaštićen i lokalitet Čambina, s očuvanom močvarnom vegetacijom, lijepim hrastovim šumama i bogatim životinjskim svijetom. Ima oko 50 hektara i nalazi se na najistočnijem dijelu koprivničko-đurđevačkog Prekodravlja u blizini mjesta Ždala, u kutu koji zatvaraju državna granica s Mađarskom i lijeva obala Drave. Mala i Velika Čambina međusobno su spojene kanalom, a vodom se opskrbljuju iz potoka Ždalica te starog dravskog korita. Područje je prekriveno trščakom, rogozištem, šikarama i šumama bijele vrbe, topole, johe, hrasta lužnjaka, graba i bijele vrbe. U bari Čambina mrijeste se patuljasti som, smuđ, štuka, šaran i linjak. Strpljivi izletnici i ljubitelji prirode puno će toga zanimljivog vidjeti u podravskim nizinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije