Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti

Pospanci, naučite kako postati jutarnji tip!

sat
Željko Lukunić/Pixsell
09.11.2012.
u 10:29

Tko rano rani cijeli dan je umoran, uvjerit će nas svaki "pospanac", međutim uz malo organizacije i to se mo že promijeniti...

Koliko vam se puta u zadnje vrijeme dogodilo da vas budilica probudi, a vi se samo okrete na drugu stranu u potrazi za još par minuta sna (čast ranoraniocima koji se s ushitom dižu rano ujutro iz kreveta)? Ako "navijate" mobitel, koristite li često "snooze"?

Vas iz kreveta vjerojatno može izvući jedino pomisao na crnu kavu bez koje ne možete započeti dan niti funkcionirati. Oni koji se teško ustaju ujutro popodne bolje funkcioniraju i tada postižu svoj radni maksimum. Međutim, malo tko si može priuštiti dolazak na posao ili u školu kada mu se prohtje... Ipak, i za pospance ima lijeka, pa ni oni više ne moraju iz kuće izlaziti krmeljavih očiju...

U nastavku je nekoliko trikova koji će vam pomoći da se lakše izvućete iz toplog kreveta i s vremenom vam olakšati buđenje i probleme koji obično nastanu nakon...

1. Buđenje u isto vrijeme. Predugo spavanje ili buđenje svaki dan u različito vrijeme može iscrpiti organizam kojem se narušava prirodni bioritam pa smo umorni još i više. Rutina buđenja uvijek u isto vrijeme natjerat će vas da se prilagodite u kratkom roku. Buđenje u isto vrijeme ne viste trebali preskakati ni kad je riječ o vikendima. Jedino tako budilica vam nakon nekog vremena više neće biti potrebna.

2. Ranije lijeganje u krevet. Možda i najvažniji savjet. Više sati sna znači i dulji odmor za organizam. Možda će vam se učiniti glupo poći u devet sati u krevet, no jednom tjedno to biste si trebali "priuštiti". Ako ništa drugo, onda odredite uvijek isto vrijeme kada idete spavati. Možda ćete u početku imati problema sa spavanjem, no ako to postane rutina (isto kao i buđenje u isto vrijeme) od nje ćete imati samo koristi. Isto tako, nemojte se iscrpljivati do krajnjih granica "ubijajući" se televizijskim serijama ili filmovima do kasno u noć. Kad vam se prispava, možda je najbolje vrijeme da pogasite sve gadgete, operete zube i smjestite se u krevet.

3. Nekoliko koraka do budilice. Nemajte milosti prema sebi u nakani da se dignete u vrijeme koje ste si sinoć zacrtali. Nije li vam karakter dovoljno jak, ojačajte ga. Budilicu stavite na drugi kraj sobe tako da kad zvoni, nemate izbora, već se morate - ustati.

4. Kava, alkohol i večera. Čak i lagana opijenost može pojačati osjećaj pospanosti, dok istovremeno remeti zdravu pospanost, što znači da san može u početku produbiti, ali onda ga poremeti tijekom drugog dijela noći. To znači nekvalitetniji san i više umora ujutro. Kofein iz kave ima stimilativan učinak pa ju nikako nije dobro konzumirati navečer, pa ni u poslijepodnevnim satima. Što se večere tiče, jedete li kasno i pred sam počinak, morate znati da organizmu treba dugo vrijeme i velika količina energije da probavi tešku ili začinjenu hranu ili obilan obrok koji ste pojeli. Zato večerajte pametno i na vrijeme.

5. Vježbajte navečer. Osim fizičkih i psihičkih blagodati vježbanja za zdravlje, lagana aktivnost kasnije popodne ili navečer pomoći će vam da se izmorite toliko koliko je potrebno da usnete "kao beba". Osim toga, rješit ćete se napetosti ali i crnih misli koje bi vas zbog toga mogle proganjati kad spustite glavu na jastuk.

6. Priprema za ujutro. Ni kad postanete "jutarnji tip" nećete se vjerojatno svaki put probuditi na vrijeme. Želite li izbjeći kaos koji će vjerojatno nastati tražeći drugu čarapu u vešu, pripremite si što ćete ujutro obući, a sve stvari koje nosite sobom stavite na jedno mjesto ili odmah potrpajte u torbu. A pripremite i sve potrebno da skuhate kavu ili podoručkujete...

7. Spavajte u "spavaćoj" sobi. Ta prostorija trebala bi biti očišćena od svih stvari koje vam mogu remetiti miran san, primjerice sata koji tika-taka, laptopa, televizije ili čak i mobitela. Neka vaša spavaća soba bude "hram sna". Ipak u slučaju da sve navedene igračke ne možete baš izbaciti na cestu, isključite ih iz struje...

8. Smanjite broj večernjih obveza. Spavanje na kauču u dnevnoj sobi ponekad je zgodna promjena rutine, međutim nemojte misliti da će vam donijeti kvalitetan san. Zamislite si da za svoje dnevne obveze imate sat vremena manje pa taj sat prije spavanja nemojte raditi ništa, ili se posvetite nekim smirujućim aktivnostima, poput čitanja ili rastezanja.

9. Nagrađivanje. Ako vam uspije ustati se na vrijeme dobro je nagraditi se s nekoliko minuta za sebe, bilo da nakratko upalite računalo i saznate novosti ili samo pustite radio i zaplešete na neku pjesmu. Možete odabrati bilo koju drugu aktivnost koju volite i posvetite joj se na desetak minuta.

10. Vježbajte ujutro. Osim što ćete potaknuti cirkulaciju i temperaturu tijela, pokrenut ćete i proizvodnju adrenalina koji pokreće na akciju. Još jedna dodatna pogodnost jutarnjeg vježbanja je učinkovitije spaljivanje kalorija. Nakon toga osjećat ćete se bolje, a taj ugodan osjećaj svakog jutra će vas potjerati iz kreveta, između ostalog savjetuje Tracy Marks u svojoj knjizi Master Your Sleep: Proven Methods Simplified.

 

 

Master Your Sleep: Proven Methods Simplified

 

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
12:17 09.11.2012.

bez ovoga da m je budilica na drugom kraju sobe ni jutros nebi ustao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije