Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JINGLE BELLS

Poslušajte kako su 'Zvončići' zvučali u originalu

Zvončići
Foto: Shutterstock
1/2
25.12.2016.
u 12:15

Autor pjesme James Lord Pierpont savjetovao je mladićima da si nabave brze sanjke žele li uloviti curu

Svakog prosinca s radija, televizije, sa svakog štanda i svakog kafića zaore se takltovi poznatih božićnih pjesama. Originali, obrade, prepjevi... sve je tih dana dopušteno. S duge strane, ova verzija "Zvončića" (Jingle Bells) drži se originala  iz 1857. godine.

Kad je James Lord Pierpont napisao "The One Horse Open Sleigh", pjesma se blago razlikovala od "Zvončića" kakve poznajemo danas. Razlika u stihovima bila je minorna, naročito za nekog tko ne razumije engleski jezik. Pierpont je izvorno zapisao “oh what sport” i “oh what joy” umjesto “oh what fun” i “o’er the hills” umjesto “o’er the fields”. Dječjem uhu prijemčljive doskočice poput “hey!” i “ha ha ha!” ubačene su u pjesmu puno godina kasnije, nakon što su pjesmu planetarno proslavili Bing Crosby i Andrews Sisters.

Prvu i današnje verzije najviše razlikuje refren i sama atmosfera pjesme. Pierpont je bio klasičar i držao je do melankolije.

Pozorni slušatelj otkrit će pak u ovoj verziji i posljednje stihove iz originalne izvedbe, koji se obično ne pjevaju u modernim verzijama. U njima stihoklepac mladićima savjetuje da si nabave najbrže sanjke žele li uhvatiti curu. Od brzih sanjki do brzih automobila i nije bio tako dug put. 

>> Ovo su najgore božićne pjesme svih vremena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije