Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Križnica

Posljednji panonski otok okružuje Drava, a svi se slažu da se tu napune baterije

turizam
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/22
22.04.2021.
u 20:02

Drava tu na malom prostoru u velikim zavojima čini meandre, kakvih nema od Austrije do Dunava.

Mir i tišina. To je ono što ćete doživjeti na Križnici, posljednjem panonskom otoku okruženom Dravom, Mađarskom i njezinom žilet-žicom, na kojem se križaju vode, šume i poljski putevi, a signal za mobitel nestaje.

Skela i most bez dozvole

S kopnom i općinskim središtem Pitomačom ovaj značajni krajobraz spajaju skela i 250 metara dug viseći pješači most preko kojeg je, otkako je šezdesetih godina prošloga stoljeća izgrađen, zabranjen prijelaz jer zbog aljkave gradnje nikada nije dobio uporabnu dozvolu.

No preko tog 15 metara uzdignutoga mosta – čiji je autor Matej Meštrić, autor i vukovarskog Vodotornja – unatoč postavljenom znaku zabrane prelaza pješački, biciklistički i promet motorima odvija se i danju i noću. Priča kaže da su u prošlosti odvažniji momci njime tutnjali u “fići”, a stvarnost govori da onoga tko se noću razboli ili ozlijedi preko mosta sumještani prevezu na drugu stranu u tačkama pa ga na kopnu preuzme hitna. Jer posljednja je vožnja skele s Križnice u 19 sati.

turizam
1/22

Nakon dvije-tri minute vožnje skelom i mi stižemo na otok. Spokoj, cvrkut ptica, poneka kuća zaustavljena u vremenu i uistinu netaknuta priroda prate nas dok prolazimo cestom stisnutom između rijeke i granice. Drava tu čini meandre na malom prostoru, u velikim zavojima, kakvih nema od Austrije do ušća u Dunav.

Prolazimo pokraj kuće za odmor Japin konak i stižemo do središta otoka gdje je Dravska iža, izletište s restoranom i sobama u vlasništvu obitelji Fabčić.

Noćenje je kod njih sto kuna po osobi, za još 30 dobit ćete obilan doručak s domaćom hranom – kobasicama, sirom, friškim lepinjama... Korona je usporila posao, no vrijedni Fabčići ne posustaju. Njih desetero živi od ovoga posla. Na svome imanju imaju uobičajene domaće životinje poput kokoši i ovaca, ali i jelene lopatare. Tu su za goste i igralište, ljuljačka, vožnja čamcem po Dravi...

Dravska iža ima prostranu terasu pa posjetitelji i u ovo doba pandemije mogu uživati u specijalitetima od riječne ribe, kruhu iz krušne peći, odnosno u izvrsnoj domaćoj kuhinji u kojoj se jela prave od namirnica uglavnom iz vlastitog uzgoja.

12.04.2021., Pitomaca - Turisticka patrola Vecernjeg lista. U okolici Pitomace brojne su turisticke destinacije. Zadnji panonski otok Kriznica. Restoran Dravska iza. Photo:Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Damir Spehar/PIXSELL, ilustracija

– Na Križnicu ljudi dolaze pecati, voziti se biciklima, uživati u prirodi – govori Ruža Fabčić, zadovoljna što je nedaleko od njih započela izgradnja Centra za posjetitelje.

Sjedneš na gat i uživaš

– Sjedneš na gat i uživaš. Tu se pune baterije – izgovara Mira Rengel, vlasnica Ribičke kleti, u kojoj je noćenje 80, a puni pansion po osobi 150 kuna dnevno.

Komentiramo kako je, odluči li se čovjek malo proveseliti, tu jeftinije prespavati nego nakon fešte prelaziti viseći most i unajmiti taksi.

12.04.2021., Pitomaca - Turisticka patrola Vecernjeg lista. U okolici Pitomace brojne su turisticke destinacije. Zadnji panonski otok Kriznica. Photo:Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Damir Spehar/PIXSELL, ilustracija

Vesela gazdarica ugostiteljskog objekta smještenog između staroga i novoga toka rijeke Drave govori nam kako njezin fiš stoji 40 kuna, pileći perkelt s domaćim rezancima je 60 kuna, a najskuplje je jelo smuđ koji s prilogom stoji 90 kuna.

Za desert priprema podravske štrukle, no gostima je nekako najmilija njezina zlevanka.

– Sve je domaće – govori Mira Rengel čiji je kuhinja, baš kao i ona Dravske iže, lani dobila standard Okusi hrvatske tradicije – Okusi tradicije Podravine i Slavonije.

Napuštamo Ribičku klet i idemo do promatračnice za ptice. Križnicu karakterizira raznolikost i brojnost ptica pa tako ovdje ima crvenokljunih čigri, vodomara, divljih pataka, crvenokljunih labudova, crnih roda...

12.04.2021., Pitomaca - Turisticka patrola Vecernjeg lista. U okolici Pitomace brojne su turisticke destinacije. Zadnji panonski otok Kriznica. Photo:Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Damir Spehar/PIXSELL, ilustracija

Nažalost, okoliš je zarastao, sama je promatračnica uneređena pa odustajemo od promatranja i vraćamo se prema skeli razmišljajući kako će Križnica izgledati kad je s kopnom poveže cestovni most, što je u planu.

Mišljenja stotinjak ovdašnjih stanovnika su podijeljena, po jednima će dolaskom mosta na Križnici život biti bolji jer će konačno biti povezani s ostatkom svijeta, po drugima most će Križnici odnijeti dušu.

Virovitičko-podravska županija

Dvanaest kilometara od Pitomače na obali Drave skela “čeka” putnike za Križnicu. Za dobre vidljivosti i vodostaja vozi svaki puni sat, a cijena je prijevoza 20 kuna, i to za oba smjera.

12.04.2021., Pitomaca - Turisticka patrola Vecernjeg lista. U okolici Pitomace brojne su turisticke destinacije. Zadnji panonski otok Kriznica. Posebnost je skela. Photo:Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Damir Spehar/PIXSELL, ilustracija

Zanimljivost

Križnica se nalazi u sastavu Regionalnog parka Mura-Drava te Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav koji je proglasio UNESCO.

Što posjetiti

U Pitomači se proizvodi craft pivo – Pitko

Prije četiri godine na tržište je lansirano prvo craft pivo iz virovitičko-podravskog kraja, kada su Miroslav Novosel i Marijan Rengel u Pitomači otvorili Pitomačku pivovaru u kojoj se proizvodi pivo Pitko.

U ponudi imaju pet vrsta piva – ABA, ale, IPA, citra i tamno. Poslužuju ga ovdašnji ugostitelji, može se popiti na potezu od Slatine do Koprivnice, a sjedište je pivovare u pitomačkoj Ulici Augusta Šenoe 4.

12.04.2021., Pitomaca - Turisticka patrola Vecernjeg lista. U okolici Pitomace brojne su turisticke destinacije. Zadnji panonski otok Kriznica. Restoran Ribicka klet. Photo:Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Damir Spehar/PIXSELL, ilustracija

TURISTIČKA PATROLA

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 9

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 10

Kvaliteta smještaja 8

Sadržaji za djecu 8

Biciklističke staze i sadržaji za rekreaciju 9

Pješačke staze i šetnice 8

Kulturni sadržaji 7

Izletišta u blizini 10

Autohtonost 10

Opći dojam 10

Ukupna ocjena 89

POREDAK - KONTINENT

Svetvinčenat 95

Pleternica 92

Križnica 89

Bednja 82

Komentara 2

ZS
zspanco
01:27 23.04.2021.

I nije Križnica posljednji otok. Nasuprot Križnice s desne strane Drave je pravi otok, zove se Širinski otok. Područje na kojemu je naselje Križnica je suhim kopnom vezano za Mađarsku.

ZS
zspanco
01:20 23.04.2021.

Osnovno nepoznavanje zemljopisa. Novinarsko naravno. Križnica nije otok jer postoji suho kopno prema Mađarskoj tijekom cijele godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije