Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smiljan

Posjet rodnoj kući genijalca za kojeg zna cijeli svijet

Smiljan
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/4
23.11.2020.
u 11:02

Ovo je izuzetno mjesto za jednodnevni obiteljski izlet s povoljnijom, obiteljskom ulaznicom po cijeni od 80 kuna. Radi od utorka do subote od 8 do 14 sati

Do Smiljana, rodnog mjesta Nikole Tesle, izumitelja svjetske važnosti, možete doći na dva načina. Starom cestom prema Jadranu, kojom ćete, doduše putovati nešto dulje, ali i razgledavati živopisna mjesta koja će vas voditi do srca Like, do Gospića.

Možete doći i autocestom A1, a lice poznatog izumitelja nekoliko kilometara prije izlaska za Gospić upozorit će vas da siđete, ako želite posjetiti Memorijalni centar koji nosi njegovo ime i koji se prostire na čak 13.000 četvornih metara. Svega osam kilometara od centra Gospića kroz pitoreskni kraj vozit ćete se do centra Smiljana. Kamena, rodna kuća Nikole Tesle i pravoslavna crkva pokraj nje dio su Memorijalnog centra. Osim tih, tu su i dodatno sagrađeni objekti, poput Tesline ispitne stanice, gospodarske zgrade, dječjeg igrališta i moderno uređenog Multimedijskog centra, u kojem možete doživjeti značaj njegovih izuma. Možete razgledavati Teslinu kuću, u kojoj se po katovima mogu pratiti svi detalji njegova života; od rođenja, školovanja, odlaska u Europu, SAD, do njegovih izuma i patenata, a sve to može se doživjeti slikom, riječju i zvukom.

Foto: Robert Anić/Pixsell

Pokraj kuće prolazi malen potočić Vagančica, na kojemu se nalazi Teslina turbina, njime plovi i prototip Teslina broda na bežično upravljanje. Potok vodi i do Tesline ispitne stanice, koja je replika one u Colorado Springsu, samo deset puta manja, a njezin je toranj zaštitni znak Memorijalnog centra. Ispred ispitne stanice nalazi se dječje igralište, originalna instalacija s osam elemenata od kojih svaki, osim za igru, služi i za edukaciju te razumijevanje rada strojeva i tema iz fizike. U suvenirnici možete nabaviti i majicu s Teslinim likom ili njegovu autobiografiju. Godišnje Centar u Smiljanu obiđe oko 35.000 posjetitelja. Doduše, to su podaci prije koronakrize.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Smiljan je izuzetno mjesto za jednodnevni obiteljski izlet s povoljnijom, obiteljskom ulaznicom po cijeni od 80 kuna. Pojedinačno, cijena ulaznice za odrasle je 50 kuna, a za djecu stariju od sedam godina 20 kuna. Trenutačno Centar radi po zimskom radnom vremenu; od utorka do subote od 8 do 14 sati. Zatvoren je blagdanima i praznicima. Osim Smiljana, možete razgledati i obližnji Gospić, u kojem se Tesla školovao, odsjesti u brojnim apartmanima, u ponudi su i luksuzne kuće za odmor s bazenima, pojesti domaću hranu u lokalnim restoranima, kupiti domaći lički sir, rakiju, krumpir u lokalnim OPG-ovima ili posjetiti adrenalinski park Rizvan City, koji nudi niz sadržaja za avanturiste; od vožnje ziplineom do paintballa.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Komentara 1

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
13:46 23.11.2020.

Hrvat pravoslavac .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije