Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Omiljena blagdanska pića

Popularna božićna pića obožavali su i Maje te stari Grci, a čokolada se ispija već tisućama godina

Shutterstock
05.12.2019.
u 13:54

Naša omiljena pića na adventu piju se još od davnina, a do danas su se iskustvom doveli do savršenstva.

Kuhano vino pripremali su još stari Grci, a smatra se da je ovaj eliksir osmislio otac medicine Hipokrat. Prvu vruću čokoladu ispijali su pak Maje prije 2500-3000 godina, a eggnog, popularni napitak koji se pije u Kanadi i SAD-u, kod nas je postao hit posljednjih nekoliko godina, otkako ga nude na zagrebačkom Adventu. No svima trima pićima zajedničko je jedno – najviše se piju u blagdansko vrijeme. Ako odlučite složiti svoje kuhano vino, najviše pažnje zahtijeva temperatura na kojoj vino kuha jer o njoj ovisi količina alkohola. Etilni alkohol isparava na 83°C pa se vino ne bi smjelo zagrijati temperature na višu od ove. A evo i recepata: 

Foto: Shutterstock

  Eggnog

Sastojci:
3 šalice mlijeka
1 šalica slatkog vrhnja
3 štapića cimeta
1 mahuna vanilije
1 žlica svježe naribanog muškatnog oraščića
5 jaja
130 g šećera
175 ml ruma

Priprema: U lončić staviti mlijeko, šlag, cimet, prepolovljenu mahunu vanilije, sjemenke vanilije i muškatni oraščić. Staviti na srednje jaku vatru, a kad prokuha, skinuti s vatre i pustiti da odstoji. Mikserom istući žumanjke i šećer te dodati to prokuhanom mlijeku. Miješati dok se ne dobije ujednačena, glatka smjesa. Dodati rum i pustiti preko noći da se ohladi. Prije posluživanja istući bjelanjke u tvrdi snijeg i pomiješati s preostalom smjesom. Ukrasiti muškatnim oraščićima.

Foto: Shutterstock

Vruća čokolada

Sastojci:
150 g čokolade s minimalno 60% kakaa
200 ml punomasnog mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
1 žličica smeđeg šećera
prstohvat soli
cimeta po želji

Priprema: Čokoladu nasjeckati na što sitnije komadiće. Mlijeko i vrhnje staviti u lonac i pustiti da kuha na srednje jakoj vatri. Čim provrije, preliti preko nasjeckane čokolade i miješati dok se ne dobije gusta smjesa. Kako se ne bi stvorile grudice, miješati se može pjenjačom. Na kraju kuhanja dodati prstohvat soli, ona će pojačati okus čokolade. Ubaciti i malo cimeta, količina po želji. Posuti se prije posluživanja može i tzv. marshmallowima, odnosno sljezovim kolačićima.

Foto: Shutterstock

Crno kuhano vino

Sastojci:
1 l crnog vina
2 dl vode
limun
2 štapića cimeta
8 klinčića
2 zvjezdasta anisa
3 žlice šećera

Priprema: Narezati limun na kriške. Vino zagrijati sa šećerom i začinima, dodati limun pa pustiti da sve kuha na laganoj vatri oko pet minuta. Maknuti s vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji jedan sat. Prije posluživanja ponovno zagrijati.

Foto: Shutterstock

Kuhano bijelo vino

Sastojci:
2 litre bijelog vina
1 dl vode
3 naranče
7 žlica šećera
štapić cimeta
8 klinčića

Priprema: Ocijediti sok iz naranača. Dodati ga u vino te ubaciti šećer, cimet i klinčiće. Pustiti da lagano kuha 15-ak minuta. Poslužiti vruće, možete i u svaku čašu ubaciti dodatni štapić cimeta te ukrasiti kriškom naranče. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije