Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cjelonoćno ludovanje

Popili ste previše, glava vas rastura? Ne brinite, banana će spasiti stvar

pijanstvo
Foto: Thinkstock
06.05.2014.
u 13:11

Zbog niskog glikemijskog indeksa, kada pojedete bananu, razina šećera u krvi će se podizati postupno.

Nakon cjelonoćnog provoda i partijanja s dobrim društvom, mamurluk i glavobolja dan poslije mogu biti bolan podsjetnik na dobar provod.

Ako ste previše popili, osim što su alkoholna pića uzrok dehidracije vašeg organizma, vjerojatno osjećate i glavobolju i ošamućenost.

To se događa zbog toga što je jetra, koja inače u krvotok oslobađa glukozu, "zauzeta alkoholom".

Zdrava jetra može kroz 24 sata metabolizirati najviše 160-180 grama alkohola (10 grama alkohola=30 ml žestokog pića, 100 ml vina, 250 ml piva). Obzirom da je prezauzeta obradom alkohola, jetra ne ispušta glukozu u krv što može dovesti do niske razine šećera u krvi i osjećaja ošamućenosti i glavobolje.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Zato će banana biti odličan izbor za "povratak među žive". Podići će razinu šećera u krvi, a neće to učiniti naglo, poput slatkiša i čokolade za koje biste vjerojatno prvo pomislili kako su dobar izbor za podizanje šećera. Zbog niskog glikemijskog indeksa, kada pojedete bananu, razina šećera u krvi će se podizati postupno.

Ako pojedete keks ili čokoladu, zbog naglog podizanja razine šećera organizam će odgovoriti "ispuštanjem" inzulina kako bi smanjio tu razinu šećera u krvi, a to će vas opet dovesti do stanja mamurluka kojeg se želite riješiti.

Banana je i nježna za želudac pa je to je još jedan razlog zašto biste trebali pojesti tu slatku voćku.

>>Uz mamurluk dvadesetgodišnjak reagira kao četrdesetogodišnjak

>>Tekila ne uzrokuje mamurluk? Sve što morate znati prije nego čašicom tresnete o šank

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije