Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optička iluzija

Poigrat će vam se s mozgom: Provjerite što će se dogoditi kada naopako pogledate ovu sliku

Facebook/RTL
08.01.2024.
u 07:00

Ovo je jedna od mana mozga. Nismo navikli lice gledati obrnuto, pa mozak nije evoluirao da vidi promjene

Znanstvenici objašnjavaju ovaj efekt na mozak kao "tačerovski efekt". Naime, ljudski mozak ne može procesuirati lice okrenuto naopako. Mozgovi su nam programirani tako da lice možemo prepoznati samo odozgo prema dolje – dakle, prvo oči, pa nos, zatim usne. Stručnjaci ovo nazivaju jednom od mana mozga. Kad se fotografija okrene, zapravo izgleda ovako:

Foto: Facebook/RTL

Iako smo svjesni činjenice da je fotografija, odnosno lice na fotografiji okrenuto obrnuto, s time se toliko rijetko susrećemo da je mozgu jako teško isprocesuirati kakav se izraz lica nalazi na onome što vidi. "Tačerovski efekt" zapravo je najlakše objasniti time da nismo u stanju vidjeti promjene na licu ako je okrenuto naopako, a odmah ih primjećujemo ako lice stoji onako kako smo navikli gledati.

Ova je hrana najgori izbor za vaš mozak:

1/4

Foto: Facebook/RTL

 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Dara iz Jasenovca
Dara iz Jasenovca
17:05 15.11.2020.

Ja to u pozi 69 nisam primetio.🤔

VI
vidum
12:21 15.11.2020.

Toliko dugo i toliko intenzivno se igraju našim mozgom, da je tek rijetkima od njega nešto ostalo.

SO
Sobrudolf
08:38 15.11.2020.

Bezveze, meni slika i dalje izgleda naopako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije