Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba o modi

Pogledajte što se nosilo šezdesetih godina: Žužini kostimi, ultravisoke potpetice, Borosane...

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/25
26.02.2019.
u 14:59

U postavu izložbe u Muzeju grada Zagreba su i kreacije koje su nosile slavne manekenke Irena Uhl i Nuša Marović

S lijeve strane u malenom izlogu stoji lutka u šestinskoj nošnji. A pored nje lutka odjevena u Diorovu haljinu, modni krik toga doba. Početkom šezdesetih iz Pariza ju je donijela Vesna Kincl, najnagrađivanija frizerka metropole, a sada stoji u Muzeju grada Zagreba kao jedan od eksponata izložbe koja se otvara večeras u 19 sati. Postav je nazvan “Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih” i moći će se razgledati do 19. svibnja.

Ništa bez kućne haube

Izlaganjem narodne nošnje i moderne haljine jedne pored druge željelo se prikazati, kaže autorica koncepcije Maja Arčabić, da se u to doba u središtu grada moglo naići i na jedan i na drugi “outfit”. Neki su, pak, nosili traperice i šuškavce kupljene u Trstu, drugi kostime koje su nabavili u nekom od zagrebačkih butika, a žene su često odijevale i ono što su same sašile.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Bile su vrlo vješte u tome, a tečajevi šivanja najposjećeniji. Jedna je gospođa pri pripremanju izložbe ispričala da ne pamti koliko je puta u subotu ujutro počela raditi haljinu na stroju za pletenje da bi je odjenula navečer za izlazak – govori Maja Arčabić.

Izložbu je pripremila u suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta, Centrom za istraživanje mode i odijevanja te nizom stručnjaka. U postavu su i odjevni predmeti koje je dizajnirala scenografkinja Ingrid Begović, a može se ondje vidjeti i haljina u kojoj je Jasminka Martinović 1969. nastupila na svjetskom natjecanju Miss Teen u Hollywoodu.

– Radila sam nacrt haljine i ostali izbor robe u kojoj je nastupala – kaže Ingrid Begović, čije su kreacije nosile i tada najpopularnije manekenke Irena Uhl i Nuša Marović. Osim izvornih odjevnih predmeta, u muzeju su i fotografije iz toga doba, reklame, stari novinski članci...

– Izdvojili smo i dio vezan uz kozmetiku pa se može vidjeti i kućna “hauba” za frizure, kvarc-lampa, razni nakit – kaže Maja Arčabić. Neke su stvari, dodaje, dobili na posudbu, s obzirom na to da ih je dio još u uporabi.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Šareni kostim kupljen 1965. još se nosi. Tu je i zlatni kostimić meteorologinje Marjane Gajić-Čapke koji sada za svečane prigode nosi njezina kći. Čuvamo i kapute tvornice Vesna koji izgledaju kao da su jučer kupljeni – govori Maja Arčabić. Izložena je i haljina Soke Krajačić, zamjenice bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca, kao i ona koju je nosila njegova supruga.

U modi i svemirske kacige

A kad se dođe do dijela posvećenog Žuži Jelinek, prvo u oči upadne članak velikog naslova “Žuži of Yugoslavia”.

– Tako su je zvali u Americi. To je tekst o njezinu gostovanju na tom kontinentu – govori Maja Arčabić, dodajući da se velika pažnja u to doba posvećivala prezentiranju mode pa se gledalo na svaki detalj i pri osmišljavanju izloga.

– Imamo fotografiju na kojoj se vidi kako su izloge Name uredili nakon slijetanja na Mjesec. Čak su i lutkama stavili svemirske kacige – zaključuje Maja Arčabić.

Pogledajte što su naše kumice sa zagrebačkog Dolca rekle o najnovijim modnim trendovima

Komentara 3

DU
Deleted user
16:02 26.02.2019.

bila su to neka mnogo ljepša vremena, opušteniji život, mnogo manje razlike među ljudima....

PA
Pajkoslava2
21:29 26.02.2019.

podsjetnik kako zena moze lijepo, elegantno i dostojanstveno izgledati, a da ne pokazuje sise i guzice...

Avatar anti_komunist
anti_komunist
16:54 26.02.2019.

preseli na Kubu ili sjevernu koreju.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije