Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljive destinacije

Pogledajte ove prijedloge i uživajte više od ljubomornih kolega

Putovanje
Foto: Shutterstock
1/5
12.10.2018.
u 08:58

Jesensku rutinu prekinite jednim dobrim putovanjem i tako jesen upišite kao godišnje doba najljepših uspomena

Jesen je stigla, a godišnji su već mahom iskorišteni ili na isteku. Ako ste jedan od (ne)sretnika koji još uvijek čuva svoje slobodne dane ili već planira Novu godinu, a htio bi Hrvatsku zamijeniti nekom drugom svjetskom državom, donosimo vam nekoliko zanimljivih prijedloga. Jesensku rutinu prekinite jednim dobrim putovanjem i tako jesen upišite kao godišnje doba najljepših uspomena. Maldivi, Istanbul, New York, Rim ili nešto treće? Pomoći ćemo ti naći idealnu destinaciju, a ako ti se jedna od ovih svidi, požuri i ponudu kupi odmah!

Tko je rekao da je ljeto gotovo?

Ime Maldiva je nekoliko desetljeća povezano s lijepom tirkiznom vodom i bijelim pješčanim plažama. Jedna od preporuka jest posjetiti i otkriti grad Malé. Krase ga male džamije, veliki bazar, čajne sobe, ali i povoljni hoteli i restorani savršeni za svakog posjetitelja. U neposrednoj blizini možete naći i mjesta pogodno za istraživanje podvodnog svijeta. Izvan arhipelaga nalazi se Fuamulaku, a na njihovom plodnom tlu rastu banane, naranče i mango, a s obzirom na to da to nije situacija na cijelom otoku, možemo ga nazvati i pravom riznicom voća.

Morski okoliš je definitivno najpopularnija atrakcija i to po razumnoj cijeni. Na Maldivima, s prekrasnim koraljnim pejzažima za uživanje ronilaca i svih ljubitelja ronilačkog svijeta. Zapravo, gotovo se sva flora i životinjska bogatstva Maldiva mogu naći na morskom dnu. Savršeno je vrijeme za uživanje na Maldivima, jer dok se kod nas navlače tmurni oblaci, najljepše vrijeme na Maldivima je od studenog do travnja, a vrhunac turističke sezone počinje u prosincu.

Probaj „pravu tursku“ i postani barista vlastitog doma

Istanbul je grad koji leži na čak dva kontinenta podijeljen Bosporskim tjesnacem, a još od osnutka Bizanta u 7. stoljeću ima važnu povijesnu ulogu, pa ga se tako danas voli nazvati i ''drugim Rimom.'' Grad je kao stvoren za sve one koji žele isprobati pravu tursku, ali i naučiti sve tajne zanata kuhanja kave. Da, da, upravo u turskoj u Ministarstvu kave možete naučiti sve tajne kuhanja kave i postati barista vlastitog doma.

Osim kave ne zaboraviti ni na kebab ili baklavu koje potječu upravo odavde, a ako putujete u grupi dobar izbor bit će i kulinarska tura. Vođeni stručnjakom u živahnoj četvrti Kadikoy u mogućnosti ste posjetiti tržnicu, trgovinu mlijekom, voćnim sokovima ili pak zalogajnicu ili stoljetnu slastičarnicu Haci Bekir. Od građevina sigurno ne smijete zaobići Aju Sofiju koja se 50 metara visokom kupolom odaje dojam pravog remek dijela, a samo nasuprot pogled će vam ukrasti veličanstvena džamija zvana Sultan Ahmet. Jedna od lokacija je i Topkapi palača s četiri terena, od kojih svaki predstavlja razvoj nevjerojatne islamske umjetnosti i dio je i Svjetske baštine UNESCO-a. S druge strane Bosporskog tjesnaca uživajte u tržnicama, a s Djevojačke kule uživajte u jednom od najboljih pogleda u Istanbulu.

Kip slobode za Instagram feed i šetnja Wall Streetom

Za New York kažu da je najljepši upravo u jesen, pa je zato ovo i savršena prilika za ostvariti svoje dugogodišnje maštarije i posjetiti ga. Možemo ga nazvati destinacijom svakog putoholičara, a neke od najpoznatijih obilježja New Yorka nije teško nabrojati. Za početak tu je najpoznatiji simbol New Yorka - Kip slobode. Ovaj poklon od Francuza koji prikazuje božicu Libertas s bakljom i pločom svakodnevno okuplja brojne znatiželjnike. Kad su u pitanju njujorški vidikovci svi odmah pojure na Empire State Building ili Top of the Rock. Nešto jeftinija verzija ova druga, a baš iz njega se pruža i pogled na Empire State Building.

Doživljaj pogleda počiva na jedinstvenosti, a osim već poznatih mjesta ljudi se sve češće odlučuju i za neke druge lokacije. Jedan od njih je i One World, opservatorij iz kojeg se sa 102. kata pruža pogled na sve već poznate simbole ovog grada koji nikad ne spava. Nezaobilazne destinacije su i Times Square ili Central park koji će vas odvući izvan gradske vreve. Svakako ne smijemo zaboraviti ni već poznatu financijsku četvrt grada, Wall Street, koja ima gotovo neizostavnu ulogu u poznatim filmskim naslovima. Na kraju dana prepustite se, baletnoj poslastici, Orašaru u Lincoln Centru ili si priuštite zabavu za cijelu obitelj u Bruklinskom dječjem muzeju.

Ljubitelji povijesti ga ne smiju zaobići

Nešto bliža od svih destinacija, ali ona koja i dalje mami na brojeve turista jest Rim. Ovaj povijesni grad možemo nazvati i gradom znamenitosti, a atrakcije koje izazivaju mnogobrojne uzdahe oduševljena nalaze se na svakom koraku. Bazilika sv. Ivana Lateranskog smjestila se u samom srcu Rima, a najpoznatije je kao sjedište poglavara Katoličke crkve. S druge strane tu je još nekoliko bazilika, a ona koja svojom ljepotom dodatno odskače je Santa Marie Maggiore.

Sjedište imperijalnog Rima sigurno nećete zaboraviti, pa ćete tako saznati zašto je Forum bio žila kucavica tada i najmoćnijeg carstva svijeta. S druge strane Koloseum je najprepoznatljivija atrakcija i glavni gradski simbol. Jedno od bogatstva Rima jesu i fontane, a povijesne legende koje su uz njih vežu i u najvećim znalcima bude znatiželju. Piazza Navona, Piazza di Spagna, pa sve do kraljice svih rimskih fontana – Fontane di Trevi.

Iskoristi popuste i ponudu nađi odmah

Ako vam se neko od ovih mjesta učinilo primamljivim, pomno pratite jesenske ponude i budite prvi koji će ugrabiti najjeftiniju. Osim toga, nećete morati potrčati do agencije, jer s obzirom na to da se trgovina danas preselila i na vaše telefone, kartičnim plaćanjem ćete moći to brže obaviti sa zaslona svojeg pametnog uređaja. Plaćanje mobitelom sve je zastupljenije, a prema zadnjem istraživanju MasterIndexa čak 62% korisnika kartica spremno je platiti ovim načinom. Percepcija online kupnje sve je pozitivnija, a to dokazuje i brojka da je 85% ispitanika nekada probalo online kupnju. Sve više korisnika uviđa praktičnost korištenja kartica, a u ovoj situaciji baš brzina do rezervacije idealnog putovanja može donijeti i pravovremenu uštedu. Ako ćete se za let morati pobrinuti sami, Turkish Airlines za sve korisnike Mastercard® i Maestro® kartica nudi i 20% popusta prema određenim destinacijama, zato ne čekajte i svoje idealno putovanje potraži već danas!

Sadržaj omogućio Mastercard

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije