Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provjerite

Pogledajte ove dvije fotografije i doznajte trebate li nositi naočale tijekom vožnje automobila

Twitter
06.11.2020.
u 09:30

Astigmatizam je stanje koje često ostane nedijagnosticirano, a može prouzročiti velike probleme tijekom noćne vožnje.

Vožnja tijekom noći može prouzročiti velike smetnje i probleme osobama koje imaju probleme s vidom, čak i ako su iskusni vozači, prenosi The Sun. 

Jedan korisnik društvenih mreža podijelio je fotografije po kojima ćete prepoznati trebaju li vam naočale tijekom noćne vožnje ili je vaš vid sasvim u redu.

Ovo su osnovne vrste glavobolje i znakovi kada biste trebali potražiti liječnika:

1/3

U objavi na Twitteru pokazao je dvije fotografije prometa po noći. Jedna fotografija prikazuje kako promet izgleda osobi sa zdravim vidom, dok druga prikazuje kako izgleda onoj s astigmatizmom, pogreškom oka koja prouzročuje nejasan vid, pogotovo kada su u pitanju svjetla automobila.

Ako tijekom noćne vožnje svjetla automobila vidite kao na sljedećoj fotografiji, vaš vid je u redu:

Foto: Twitter

No, ako tijekom noćne vožnje vidite svjetla koja su razmrljana i poput linija se protežu preko većinskog dijela vidokruga i onemogućavaju jasnu sliku, onda vjerojatno imate astigmatizam:

Foto: Twitter

Ceri, glasnogovornica Udruge optometrista, objasnila je da će oni koji imaju astigmatizam primijetiti da su objekti u blizini i daleko zamagljeni, a pojedine linije slova jasnije od ostalih.

– Možda ćete neke linije slova E pronaći jasnije od nekih linija slova X ili obrnuto. To je zato što se neka svjetlost koja ulazi u oko fokusira na vašu mrežnicu, a druga iza vaše mrežnice – objasnila je.

Lateef Iqbal, optometrist iz Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je: – Astigmatizam je nešto s čime se obično rađate iako se može razviti kasnije u životu, kod starenja. Može se razviti i nakon ozljede oka, operacije ili bolesti.

– U razvijenim slučajevima ili bez liječenja simptomi mogu uključivati ​​glavobolju, potrebu za žmirenjem, naprezanje očiju ili umor prilikom fokusiranja. Astigmatizam se može otkriti tijekom rutinskog testa oka i može se lako ispraviti naočalama, kontaktnim lećama ili kirurškim zahvatom – dodao je.

Šokantni zaključci istraživanja: Deset načina na koje će nas pandemija promijeniti:

Ključne riječi

Komentara 1

TH
thaly16
10:13 06.11.2020.

Od kada se ugrađuju naprijed led svjetla koja stalno svijetle vidim sve više vozača koji ne pale normalna svijetla te noću voze sa totalno ne osvjetljenim zadnjim djelom automobila. Katastrofa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije