Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požeško-slavonska županija

Pogledajte naš filmić od 60 sekundi i odmah ćete poželjeti doći

Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/11
10.05.2021.
u 08:55

Prije šest godina u Požeško-slavonskoj županiji je bilo 72.769 stanovnika. Oni kažu da je kod njih najljepša priroda, Požegu zovu gradom pod gorom, a najveći problem je nedostatak radnih mjesta koji bi mlade ljude zadržao da ostanu o ovom prelijepom kutku Lijepe Naše

Dvadeset i dvije su joj godine, studentica je četvrte godine na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti i trenutačno joj je najvažnije završiti studij. Budućnost vidi u Slavoniji, možda u Osijeku u kojem trenutačno živi ili u rodnoj Požegi i njezinoj okolici. No Larisa Ana Zastavnik ne isključuje mogućnost i da ode nekamo u inozemstvo kako bi stekla iskustvo. Samo, bilo bi joj teško bez obitelji...

Slobodni trenuci na Požeškoj gori

Njezina je velika strast fotografija, a najviše voli snimati prirodu, pa slobodne trenutke koristi kako bi otišla u Požešku goru koja se raširila iza njezine kuće ili do Papuka u čijim ljepotama uživa s dečkom Pavlom Ragužom, HGSS-ovcom i zaljubljenikom u planinarenje iz Velike. Možda će Larisa Ana jednoga dana krenuti stopama oca Darija i baviti se uređenjem okoliša, baš kao što ju je na neki način on i “navukao” na fotografiju. Ode li iz rodnoga kraja, sigurno će se, poput njega, tamo i vratiti:

– Rođen sam u Austriji, ondje sam i radio, no već je 25 godina otkako sam se vratio kući – kaže Dario Zastavnik.

Kuća Panonskog mora, nova je turistička atrakcija u Velikoj kod Požege
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

– Kod nas su ljudi opušteni, sve je usporenije. I sigurno je. Zapravo, ne bih ja htjela nikamo odavde. Svugdje bih se osjećala kao stranac. Mi mladi sada nemamo mogućnosti iskusiti čari putovanja, ali i ono što sam vidjela prije pandemije potvrđuje mi da bi bilo tako. Ove se sezone u Velikoj konačno otvaraju bazeni, pružit će se tu mogućnost razvoja turizma, voljela bih kad bih imala nešto svoje. Iako Požega trenutačno kao da spava, jer se tu ne otvaraju radna mjesta koja bi pratila novo doba i bila atraktivna mladima, ovdje su ipak obitelj, dom, poznanstva... – govori Larisa Ana, ističući da joj je u njezinoj županiji najljepša priroda te da je Požega grad pod gorom.

U videu od jedne minute ona i njezin tim nastojat će prikazati sve ljepote županije, a da nakon gledanja filmića odmah poželite tamo doći, uz Larisu Anu pobrinut će se njezin 47-godišnji otac Dario, Marijo Kovačević, Dario Hak i Ivan Jakovljević, jedini među ekipom koji nije iz Požege, nego iz Pakraca pa valja napomenuti kako se u njegovu gradu ponad središnjeg trga posvećenog Banovcu – prvoj hrvatskoj moneti – na nekoliko minuta udaljenosti možete okušati u 3D streličarstvu i paraglajdingu u planinarskom domu Omanovac.

– Iz velike sam glazbene obitelji, svirao sam u više grupa, a sad sam u Sax bendu iz Vinkovaca. Nas osmorica braće imamo i sestru pa nas zadirkuju da smo Snjeguljica i sedam patuljaka. I jedna rezerva – kaže 39-godišnji Marijo, ljubitelj umjetnosti koji se amaterski bavi dugometražnim filmom, a sa svojom djecom na YouTubeu ima kanal StudiJo 13 – Mali istraživači, putem kojeg žele i najmlađe zainteresirati za ljepote svoga kraja.

Što si stariji, tvoj kraj ti je draži

– Kad žena dobro kuha, kaže se da ljubav ide kroz želudac. A povijest je u drugom planu – smije se Marijov vršnjak Dario Hak, zaposlenik ovdašnjeg kazališta u kojem je tonac i voditelj kazališne amaterske družine. Pripovjeda nam on zatim o ovdašnjim vinima, spominje nadaleko poznato kutjevačko vinogorje. Dotakne se i hrane, slavonskih delicija, no upravo se u Požegi u Funky foodu pravi i čobanac 21. stoljeća, odnosno čobanac u sendviču.

Pleternica
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

– Što si stariji, više osjećaš tu povezanost sa svojim krajem – govori Marijo dok ulicama Požege, grada s baroknom jezgrom u kojem se rodio Dragutin Tadijanović, stižemo do zgrade Prve požeške štedionice u kojoj je danas novouređena gradska knjižnica. Onuda nas vodi ravnateljica Aleksandra Šutalo.

– Kad sam prvi put došao ovamo, imao sam osjećaj da sam u nekoj europskoj metropoli – kaže Dario Hak.

– Požega je lijepo mjesto za život. Stanovnika ima taman toliko da ne bude dosadno – govori Dario Zastavnik. Uostalom, vesela družina iz Požeško-slavonske županije poziva sve da se sami dođu uvjeriti tako što će posjetiti požeški kraj. Pozivnicu upućuje i direktorica županijske turističke zajednica Maja Jakobović, između ostalog navodeći da se u Lipiku obnavljaju sve nekadašnje rezidencije europske aristokracije, a u Požegi je u tijeku provođenje više od 40 milijuna kuna vrijednog projekta “Požeške bolte”. 

Park prirode Papuk i Kuća Panonskog mora

Šetnje, planinarenje, sportsko penjanje, brdski biciklizam, paraglajding, vožnja quadovima, posjet adrenalinskom parku Duboka, smještaj u istoimenom kampu... Sve su to aktivnosti u kojima treba uživati na Papuku kojim su nekoć tumarali nosorozi, a plivali morski psi, pa i najveća zvjerka među njima: megalodon. Društvo su im pravili mamuti, kitovi i dupini... Oni koji u to ne vjeruju, opipljive dokaze o životu u miocenu pronaći će u Kući Panonskog mora u Velikoj.

Kutjevačko vinogorje gdje caruje graševina

Na 45. paraleli na kojoj su svjetski poznata vinogradarska područja poput Bordeauxa nalazi se i kutjevačko vinogorje u kojem uspijeva graševina, najzastupljenija vinska sorta u Hrvatskoj, koja može dati vrhunske pjenušce, vrhunska vina redovnih berbi, izborne berbe, izborne berbe bobica i ledena vina. Na ovom se području nalaze najstarija vinarija u Europi, danas Kutjevo d.d, izgrađena 1232. godine, i najmodernija vinarija u Hrvatskoj – vinarija Galić. Tu su i vinarije Enjingi, Krauthaker, Adžić, Perak, Jakobović, Tandara...

Jedini svjetski Trg bećarca u Pleternici

Udovica Clicquot, koja je u 19. stoljeću pokorila svijet svojim šampanjcima, na putu u Sankt Peterburg posjetila je Pleternicu i toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima i bačvama od hrastovine da je po povratku u Champagneu Pleterničanima poslala lozne cijepove. U njezinu čast jedan od brežuljaka dobio je ime Klikun. Pleternica se diči i Interpretacijskim centrom Terra Panonica, a na tamošnjem, jedinstvenom Trgu bećarca doskora će se otvoriti i prvi u svijetu Muzej bećarca.

Multimedijalni projekt Večernjeg lista predstavlja sve hrvatske županije i Grad Zagreb u potrazi za najljepšim dijelom Lijepe naše. Ostale tekstove potražite na Moja.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije