Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Pogledajte gdje se najviše bakterija i virusa nalazi na aerodromu, a nije wc

Zračna luka zagreb
Petar Glebov/PIXSELL
20.09.2018.
u 12:52

U tim kutijama ima više patogenih klica od kojih se čovjek može razboljeti nego na zahodu

Možda mrzite sigurnosne provjere u zračnim lukama zbog dugih redova i mnoštva ljudi, ali je nova studija otkrila stvaran razlog zbog kojeg bi se trebali groziti te procedure.

Prema studiji provedenoj u helsinškoj zračnoj luci, od svih mjesta na aerodromu najviše bakterija i virusa nalazi se u plastičnim kutijama koje se koriste za odlaganje stvari koje prolaze kroz rendgen tijekom sigurnosnih provjera.

U tim kutijama ima više patogenih klica od kojih se čovjek može razboljeti nego na zahodu. 

Studija, koju je objavio časopis BioMed Central Infectious Diseases, usporedila je uzorke uzete s raznih površina u tri različita vremena tijekom vrhunca sezone gripe 2015.-2016. u finskoj zračnoj luci i otkrila je manje virusa u zahodima nego u tim kutijama.

Ne idu svi na aerodromski zahod, ali svi moraju proći sigurnosnu provjeru. Površine su testirane na A i B viruse gripe, koronaviruse, adenoviruse i rinoviruse koji izazivaju simptome slične prehladi.

Studija je otkrila da te kutije, budući da su stalno u uporabi, predstavljaju najveći rizik od zaraze jer ih dodiruju gotovo svi putnici.

Ako ste zabrinuti zbog higijene, uvijek imajte uz sebe dezinfekcijske vlažne maramice ili antibakterijski gel za čije korištenje nije potrebna voda na taj način možete jednostavno i brzo dezinficirati ruke i stvari.

>> Pogledajte video i saznajte koje su to supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije