Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DARUJTE OD SRCA

Podijeli blagdansku čaroliju: Neka vaše slastice postanu zvijezde božićnog darivanja

Neka vaše slastice postanu zvijezde božićnog darivanja
Foto: Shutterstock
1/6
07.12.2018.
u 09:00

Božićni blagdanine bi bili isti bez mirisa koji nas vraćaju u djetinjstvo. Donosimo vam recepte za kekse i kolače bez kojih blagdanski stol ne bi bio potpun, a to su vanilin kiflice, orehnjača i makovnjača kakve su radile naše bake. Originalno ih zapakirajte i darujte onima koji vam najviše znače

Blagdanska čarolija ne bi bila potpuna bez božićnih slastica, koje uz malo vremena i truda mogu postati zvijezde ovogodišnjeg darivanja. Uz naše tradicionalne božićne kolače kako što su makovnjača, orehnjača ili kuglof, donosimo vam nekoliko slatkih recepata koji će vas vratiti u djetinjstvo, a u vaš će dom unijeti miris blagdanske čarolije.

No blagdanske kolačiće koje planirate darovati najbližima treba i lijepo zapakirati, pa će tako iskorištena staklenka krastavaca ili cikle dobiti blagdanski štih ako u nju stavite vaše savršeno pripremljene kekse. Da dojam bude potpun, potrudite se ukrasiti je šarenim papirom  na koji ćete staviti personaliziranu posvetu. Ako ste  staklenke već iskoristili za zimnicu, ne očajavajte jer će vam poslužiti i kutija od primjerice Crusti Croc  čipsa. Oblijepite je prigodnim ukrasnim papirom i dobili ste prekrasan tuljac iz kojeg će ispadati najfinije božićne arome. Za tu priliku svakako ispecite vanilin kiflice. Koliko god bila raznovrsna kolekcija vaših božićnih kolača , ona neće biti potpuna bez vanilin kiflica. Donosimo vam recept za vanilin kiflice koji će u vaš dom unijeti magičan blagdanski ugođaj: 

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Vanilin kiflice
SASTOJCI:
50 dag brašna (najbolje pola oštrog i pola glatkog)
25 dag maslaca
20 dag kristal šećera
1 vrećica vanilin šećera
pola vrećice praška za pecivo
10 - 20 dag oraha (lješnjaka ili badema)

PRIPREMA: Dobro izmiješajte izmrvljeni maslac, šećer, vanilin šećer, orahe i brašno. Umijesiti na pobrašnjenoj podlozi; ako se tijesto mrvi, dodajte malo mlijeka. Kad je tijesto za kiflice gotovo, namastite pleh maslacem i pobrašnite. Napravite dlanovima male valjčiće, savite ih i oblikujte kiflice. Stavite ih peći  na 180 stupnjeva u zagrijanu pećnicu. Kiflice će biti gotove već za 15 do 20 minuta. Pospite ih šećerom u prahu i uživajte u slatkim zalogajima. Ako su vam vanilin kiflice već dosadile ili želite impresionirati svoje goste i ukućane nečim novim, a jednostavnim, svakako isprobajte kekse od kokosa i lješnjaka kojima ćete teško moći odoljeti. Fantastični su kao poslastica uz kavu ili čaj, a toliko su jednostavni za napraviti da vam  u kuhinji pomoći mogu i najmlađi članovi obitelji.

Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

Keksi od kokosa i lješnjaka

SASTOJCI:
80 g mljevenih lješnjaka
80 g kokosova brašna
60 g smeđeg šećera
60 g integralnog brašna
60 g maslaca
pola praška za pecivo

PRIPREMA: Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje. Sve sastojke stavite u zdjelu pa mijesite prstima dok ne dobijete jednoličnu, čvrstu smjesu. Razvaljajte tijesto debljine pola centimetra i uz pomoć prigodnih  blagdanskih kalupa oblikujte  keksiće u zvjezdice, snjegoviće, zvona ili sobove. Vaše keksiće pecite od osam do 10 minuta.

Tradicionalni recepti za kolače poput makovnjače ili orehnjači simbol su božićnog obiteljskog okupljanja, a kako su u posljednje vrijeme mnoge obitelji razasute po svim dijelovima Europske unije, najviše ih veseli miris domaćih dizanih kolača koji ih vežu za domovinu. Kako  tradicija ne bi nestala u ovome užurbanome načinu života, donosimo vam recept za najukusniju orehnjaču kakvu su radile naše bake. Unesite dašak ljubavi  u stvaranje neodoljivih slastica svojim rukama, koji se danas gotovo izgubio.

Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

Orehnjača

SASTOJCI:
Za tijesto:
500 g brašna
50 g maslaca
svježi kvasac
1 jaje
3 žumanjka
2,5 dl mlijeka
100 g šećera
sol

Za nadjev:
250 g oraha
2 dl mlijeka
po želji limunova korica
cimet
malo rakije ili ruma

PRIPREMA TIJESTA: Usitniti kvasac, dodati mu žličicu šećera i malo toploga (ne smije biti prevruće) mlijeka te ostaviti desetak minuta da odstoji. U međuvremenu u posudu prosijajte brašno, dodajte mu omekšali maslac, žumanjke i jaje, šećer, kvasac i ostatak mlijeka. Tijesto mijesiti tako dugo dok se na površini ne pojave mjehurići nakon čega ga treba pustiti da počiva sat vremena. Potom tijesto tanko razvaljajte, posložite nadjev  i ostavite ga da se odmori desetak minuta. Tepsiju premazati masnoćom, stavite orehnjaču i pecite je oko sat vremena na temperaturi od 160 do 180° C. Pri pripremi orehnjače vrlo je važno da kvasac bude svjež. Bolje je koristiti se svježim nego sušenim kvascem.

PRIPREMA NADJEVA: Samljeti orahe, dodati šećer, malo ruma ili rakije, dodati naribanu koricu limuna, preliti toplim mlijekom. Prije nego što se stavi na tijesto, nadjev je potrebno malo ohladiti. Ako su vam je od oraha, draži mak evo recepta za tradicionalnu makovnjaču.

Makovnjača

Sastojci:
Za tijesto:
500 g brašna
50 g maslaca
svježi kvasac
1 jaje
3 žumanjka
2,5 dl mlijeka
100 g šećera
sol

Za nadjev:
2,5 dl mlijeka
limunova korica od 1 limuna
cimet
20 g grožđica
100 g kristal šećera
1 jaje
300 g mljevenog maka

Priprema: Tijesto zamijesiti kao i za orehnjaču. Za nadjev samljeveni mak preliti kipućim mlijekom i kada se skroz ohladi dodati ostale sastojke. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko sat vremena.

Ovih blagdana ne zaboravite podijeliti božićnu čaroliju sa svojim najdražima. Darujte im od srca vaše slastice, a sve što vam je potrebno za kolače kojima ćete očarati vaše najbliže pogledajte ovdje.

Sadržaj omogućio Lidl

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije