Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pod "C" u dječjoj lektiri "cigareta"

slovarica
Davor Višnjić/Pixsell
12.02.2010.
u 09:00

Pušenje je prognano iz javnih ustanova, tvrtki, restorana i dijela kafića, ali ne i iz knjiga za djecu.

- Jeste li vi vidjeli slovaricu “Male priče o velikim slovima”? Ja sam je danas gledala i zgražala se. Nisam vjerovala vlastitim očima, trljala sam ih i gledala ponovno. Ali ne, oči me nisu varale. U knjizi moje djevojčice, učenice prvog razreda osnovne škole, pod slovom “C” stoji slika cigarete. Ne znam kako je to moguće, ali znam da će se moja curica kad joj netko izgovori slovo “C” uvijek sjetiti cigarete. A to, pogotovo u današnje vrijeme, zaista nije u redu. Ne znam kako se takva slovarica može naći u školskim torbama i knjižnicama, tko ju je pustio u razred - žestila se mama prvašice.

U vrijeme kad je na djelu opća hajka protiv cigareta i pušača, kad se stalno govori i upozorava na sve opasnosti koje duhanski dim nosi sa sobom, cigareta je u razrede “doplovila” iz dalekih nam sedamdesetih godina. Preciznije, knjigu “Male priče o velikim slovima” koja je danas obvezna školska lektira za prvašiće, 1971. godine napisao je Zvonimir Balog.

‘Bila je sveprisutna’

- Već tri godine pokušavam iz izdanja za hrvatsko tržište promijeniti to i izbrisati cigaretu iz knjige za djecu. U Bosni i Hercegovini u istoj slovarici je pod slovom “C” cvijeće i tako bi trebalo biti i kod nas. Tri godine na to upozoravam svog izdavača ali oni ništa ne poduzimaju. U vrijeme kad je knjiga pisana riječ “cigareta” bila je sveprisutna, ali očekivao sam i to da će učitelji koji po njoj rade upozoriti djecu na štetnost pušenja, da će iskoristiti priliku i objasniti im kako je ovisnost o duhanu loša - objašnjava Balog i sam nekada strastveni pušač.

 I Ljiljana Klinger ravnateljica Osnovne škole Matije Gupca, čiji učenici također rade po “Malim pričama...” tvrdi da bi učitelji kad dođe do sporne fotografije trebali objasniti svu štetnost cigareta i ovisnosti o duhanu.

- Ne možemo preskočiti taj naslov jer je programom predviđen u obveznoj školskoj lektiri - ističe Klinger. Sveučilišna profesorica, psihologinja Mirjana Nazor, bila je šokirana činjenicom da je “cigareta” u dječjoj lektiri “servirana” prvašićima. - Isuse i Marijo, pa to zaista nema smisla. Zalažemo se za zabranu pušenja, a onda prvašićima ponudimo cigaretu kao asocijalciju na slovo “C”. Nemoguće! Tako učenicima šaljemo licemjernu poruku, jedno govorimo, drugo radimo kao i u mnogim stvarima. Ako cigaretu tretiramo kao štetnu, apsurdno je da je stavljamo u knjigu i vežemo uz određeno slovo - zgraža se prof. Nazor, napominjući da se djeca sreću s cigaretama u obitelji ili na ulici, ali da to ne može biti izgovor da se nađe i u knjizi za djecu.

Ističe da treba utvrditi čiji je to propust i tko je takvu knjigu pustio u škole. Drži da takvom “stručnjaku” nije mjesto u povjerenstvima koji odobravaju udžbenike i lektiru po kojima rade djeca. Tko je odgovoran želi utvrditi i ravnateljica uprave za osnovno školstvo u ministarstvu obrazovanja Jasenka Đenović.

- Sve ću provjeriti. Nedopustivo je da je tako nešto došlo u razred. Istražit ću koje je poverenstvo odobrilo taj naslov i poduzeti da se takvo što više ne dogodi. Ovisničke priče, a ovo je takva, nisu primjerene za učenike - poručuje Đenović.

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
10:23 12.02.2010.

koji se to biser uopće sjetio staviti cigaretu pod slovo C pored toliko drugih mogućih i sugestivnijih pojmova.

RE
reason
10:24 12.02.2010.

Ne mogu vjerovat... hahaha.. pa ovo mora da je bila neka opklada pa eto prošlo.. :)

OB
-obrisani-
20:23 17.02.2010.

A pod \"A\" je antifasizam Stipe Mesica?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije