Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Počinje sezona kamenica, a jedete ih svježe s limunom? Ovo je dobro znati...

Kamenice
Foto: MARTINA CVEK
1/4
26.02.2018.
u 08:04

Puno je joda, selena, cinka i kroma čiji će vas miris oplahnuti nakon što oštrim nožem razdvojite njene ljušture

Kamenice su jedna od najmističnijih i najpoznatijih svjetskih delicija, a njihova sezona počinje upravo u mjesecu pred nama.

Kamenica se jela u davna vremena u čast božice ljepote Afrodite, a njena čuvena svojstva i danas privlače gastro stručnjake koji ih pripremaju na razne načine. U danima koji su pred nama, a naročito oko blagdana Svetog Josipa (19. ožujka), mesnato tijelo ove plemenite plosnate školjke najizdašnije je u svojoj zrelosti.

Puno je joda, selena, cinka i kroma čiji će vas miris oplahnuti nakon što oštrim nožem razdvojite njene ljušture. Meso kamenice iznimno je hranjivo jer obiluje bjelančevinama, ugljikohidratima, mineralima i vitaminima A, B1, B2, C, D, E, EP.  15g mesa kamenice ima istu količinu vitamin C kao i 3g limunovog soka.

Za mnoge gastronome kušanje sirove hrane ritual je povratka u ranu fazu civilizacije.

Foto: MARTINA CVEK
Foto: Martina Cvek

Antonela i Zrinka Šare, iz restorana Bota Šare poznatom po morskim delicijama, otkrile su nam tri načina pripreme, a koji godinama oduševljavaju generacije koje su posjećivale neki od obiteljskih restorana diljem Hrvatske. Kamenice su najbolje svježe uz krišku limuna, tako njihov bogat okus u potpunosti dolazi do izražaja. No, izvrsne su pripremljene u tempuri na japanski način kao i one na žaru pripremljene po dalmatinskim recepturama.

Čisto, hrvatsko more puno soli i minerala koje se miješa s kraškim izvorima slatke vode, uz bogato morsko tlo iznad kojeg se premještaju guste naplavine planktona u malostonskom zaljevu, od kud u restorane Bota Šare dolaze kamenice, idealno je stanište koji im daje okus i kvalitetu prepoznatu diljem svijeta.

Komentara 1

Avatar Orlando!
Orlando!
14:36 26.02.2018.

ne bi je pojeo sirovu, nema šanse, pa da mislim hoću li dobiti hepatitis

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije