Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gljivične infekcije

Početak jeseni i zatvorene cipele vraćaju nam gljivice, izbjegnite ih uz ovih deset trikova

Gljivične infekcije
Foto: Promo
14.11.2017.
u 08:00

Bolje je spriječiti nego liječiti, stoga vam donosimo najbolje savjete kako prirodnim putem prevenirati pojavu gljivica - brigom o sebi i svojoj obući.

Došlo je vrijeme kad smo ponovo po cijele dane u zatvorenoj obući, kad je kiša i hladno, a stopala vape za malo svježeg zraka. Zatvorene cipele, posebno ako su od umjetnih materijala, u kojima se stopala pojačano znoje često su uzrok nastanka gljivičnih infekcija. Gljivične infekcije kože su česte i pogađaju oko 20 posto svjetske populacije. Približno jedna trećina Europljana boluje od gljivične infekcije stopala ili atletskog stopala.

Bolje je spriječiti nego liječiti, stoga vam donosimo najbolje savjete kako prirodnim putem prevenirati pojavu gljivica - brigom o sebi i svojoj obući. Isto tako dajemo i odgovor na pitanje - kako reagirati kad se ipak pojave prvi simptomi? Najvažnije je provesti liječenje do kraja - najmanje dva tjedna kada je u pitanju gljivična infekcija kože, a 4-6 mjeseci kada su u pitanju gljivične infekcije noktiju - kako bi spriječili povratak te nimalo bezazlene infekcije.

1. Ulje čajevca
Dodajte 40 kapi organskog ulja čajevca u kupku i namačite stopala desetak minuta. Nakon što ste noge dobro osušili ručnikom, namažite par kapi ulja direktno između prstiju i ispod njih. Čajevac naime pomaže u uništavanju gljivica i sprečava nastanak i širenje infekcije.

2. Himalajska sol i jabučni ocat
Namočite stopala u toplu vodu u koju ste dodali 2 velike žlice himalajske soli i pola šalice jabučnog octa. On naime stvara kiselu otopinu u kojoj gljivice ne mogu preživjeti. Isto tako možete namočiti krpu ovom otopinom i prebrisati unutrašnjost cipela, tenisica i čizama kako bi spriječili gljivice da se tamo nastane. Imajte samo na umu da cipele moraju biti suhe prije obuvanja.

3. Pojačajte unos probiotika
Probiotici su dobre bakterije koje potiču zdravlje i vitalnost, a prirodno nastanjuju sluznicu ljudskog probavnog i urogenitalnog trakta. Najviše ih ima u fermentiranim mliječnim proizvodima, pa je stoga mudro jesti jogurt kako bismo spriječili nastajanje gljivica.

4. Izbjegavajte šećer
Gljivice svi imamo, samo je pitanje koliko je naš imunitet dobar da im ne dopusti da se razmnože. Izvrsna prevencjia je prehrana, pa probajte izbjegavati šećer i prerađenu hranu, kao i škrob. Ono što je izvrsno za borbu protiv gljivica i za dobro stanje organizma je kiseli kupus. Rasol, sok od kiselog kupusa sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala kao što su kalij, kalcij, fosfor, sumpor, željezo, bakar, cink i magnezij. Dobar je za probavu i jačanje crijevne mikrobiote, a uz to čisti kožu i jača imunitet.

5. Češnjak
Ne miriši najbolje, ali je izvrstan u borbi protiv atletskog stopala. Narežite ili zdrobite češnjeve češnjaka, stavite ih između prstiju i ostavite tako cijeli dan. Alicin, aktivni sastojak češnjaka, sprječava rast gljivice Trichophyton rubrum, koja uzrokuje gljivičnu infekciju pod nazivom atletsko stopalo. Češnjak možete i dodati u svoj jelovnik u borbi protiv gljivica, jedino će trebati dulje vremena da ima učinak.

6. Ulje biljke neem
Stoljećima poznat u ayurveda medicini, neem je izvrstan u borbi protiv štetnih organizama na našoj koži. Operite stopala, dobro ih posušite, namočite malo vate u ulje neema i prebrišite prostor između nožnih prstiju.

7. Soda bikarbona
Pospite stopala organskom sodom bikarbonom, ne onom koju upotrebljavate u kuhinji, prije no što ujutro obučete čarape. Ona će pomoći upiti znoj sa stopala kao i neugodne mirise.

8. Ulje sezama i kokosa
Sezamovo i hladno prešano kokosovo ulje imaju antigljivična svojstva. Može ih se nanijeti direktno na suha stopala dva puta dnevno.

9. Đumbir
Nasjeckajte 30-ak grama svježeg đumbira - koji se sada može pronaći u gotovo svakom dućanu- i prokuhajte ga 20-ak minuta. Kad se ohladi nanesite na oprana stopala. Ne samo da ima antigljivično djelovanje, nego i ugodan, aromatičan miris.

10. Ako ste primjetili svrbež, crvenilo, pucanje i ljuštenje kože…

To su simptomi gljivične infekcije. Exoderil® krema vas može, nanošenjem samo jednom dnevno, relativno brzo riješiti simptoma gljivica na stopalima, jer sadrži djelatnu tvar naftifinklorid koja ubija gljivice. No valja imati na umu kako oboljelo mjesto na koži treba mazati još najmanje dva tjedna nakon nestanka simptoma kako bi se riješili infekcije, jer gljivice su vrlo uporne i vole se vraćati. U nekim slučajevima može doći i do infekcije noktiju gljivicama pri čemu treba biti vrlo uporan u liječenju, primjerice kapanjem otopine Exoderil®. Takva terapija je dugotrajna i najbolje ju je provoditi do ponovog izrastanja zdravog nokta, što je ponekad šest mjeseci, pa i duže.

Više o Exoderil® proizvodima pročitajte ovdje!

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije