Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Poboljšani ultrazvuk otkriva tumore u najranijem stadiju

ultra-txt.jpg
import
03.03.2008.
u 11:52

Nova ultrazvučna tehnologija će omogućiti liječnicima otkrivanje tumora u ranom stadiju.

Metoda koja koristi nove i poboljšane ultrazvučne signale se upravo testira u Trondheimu. Ultrazvuk predstavlja elektromehanički val trekvencija iznad područja čujnosti ljudskom organizmu, a sve dijagnostičke medicinske tehnike se temelje na mjerenju ultrazvučnog signala koji je nastao odbijanjem od nekog organa.

Taj signal prolazeći kroz mnoge slojeve ljudskog tijela gubi svoj intenzitet odbijajući se od mnoga tkiva koja mu se nađu na putu, a ne samo od tkiva koje želimo ispitati pa tako dobivamo na monitoru slabiji prikaz željenog organa.

Nova metoda ima mogućnost razdvajanja signala, a isto tako i pojačavanja osnovnog signala dodatnim kako bi se prikaz poboljšao.Prva klinička testiranja su obavljena i rezultati su obećavajući, kaže Rune Hansen, istraživač sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju u Norveškoj.

Metoda će moći prikazati tumore u najranijem stadiju, a to se posebno odnosti na tumore dojke, prostate i štitne žlijezde.Istraživački tim najavljuje upotrebu nove tehnike u dijagnostici tumora vrlo skoro.

MojDoktor

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije