Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzročnik mnogih bolesti

Hrvatska i Estonija jedine u EU nemaju cijepljenje protiv pneumokoka u nacionalnom kalendaru

Okrugli stol "Cijepljenjem protiv pneumokoka, prevencijom do zdravijeg djetinjstva"
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/10
08.02.2018.
u 15:14

Pneumokok uzrokuje upale grla, sinusa, bronha, pluća i uha, a može izazvati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) te otrovanje krvi.

Cjepivo protiv pneumokoka nalazi se u kalendaru obaveznih cjepiva u gotovo svim zemljama EU osim u Hrvatskoj i Estoniji, a struka se slaže da je to cijepljenje potrebno uvrstiti u kalendar obaveznog  cijepljenja kako bi se smanjio broj pneumokoknih infekcija, bolovanja i izostanaka djece iz škole, istaknuto je u četvrtak na okruglom stolu "Cijepljenjem protiv pneumokoka - prevencijom do zdravijeg djetinjstva".

Na okruglom stolu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" o važnosti cijepljenja protiv pneumokoka, posebice djece i starijih od 65 godina te kroničnih bolesnika upozorili su infektolozi, epidemiolozi i pedijatri.

Upozorili su kako pneumokok uzrokuje upale grla, sinusa, bronha, pluća i uha, a može izazvati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) te otrovanje krvi. Riječ je o bakteriji (streptococcus pneumoniae) koja je iznimno rasprostranjena, najčešće među djecom vrtićkog uzrasta, ali može biti i vrlo kobna i za starije generacije koje su u čestom kontaktu s djecom, pogotovu kada je riječ o upali pluća.

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dr. Goran Tešović rekao je kako djeca mlađa od dvije godine i stariji od 65 godina imaju najveće šanse za oboljevanje od pneumokoknih bolesti, a posebice djeca i stariji koji imaju urođene bolesti.

Istaknuo je i da sve zemlje koje su u univerzalno cijepljenje djece uvele cijepljenje protiv pneumokokne bolesti bilježe značajan pad u pobolu od invazivnih i respiratornih bolesti uzrokovanih pneumokokom, kako među cijepljenima, tako i u cjelokupnoj populaciji.

Podsjećajući da je prije više godina predloženo uvođenje cijepljenja protiv pneumokokne bolesti u program obveznih cijepljenja u Hrvatskoj, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) dr. Bernard Kaić rekao je kako je HZJZ i za ovu godinu predložio uvođenje pneumokoknog cjepiva u program obveznih cijepljenja u Hrvatskoj, ali su im iz Ministarstva zdravstva i Zavoda za zdravstveno osiguranje odgovorili kako to nije moguće.

Stoga će, najavio je, Ministarstvu zdravstva predložiti da se u 2019. godini uvede u dojenačkoj dobi cijepljenje protiv pneumokoka.

Cjepivo protiv pneumokoka učinkovito sprječava teške oblike infekcije

Voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti Službe za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar" dr. Mirjana Lana Kosanović Ličina pojasnila je da pedijatri protiv pneumokoka cijepe samo djecu koja boluju od kroničnih bolesti (srčanih, bubrežnih, dijabetesa i sl), a sredstva osigurava Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Pedijatar dr. Milivoj Jovančević upozorio je na važnost pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti vezano uz informiranje roditelja o cjepivima iz obveznog programa, ali i o neobveznim cjepivima. Istaknuo je da se cjepivom protiv invazivnih sojeva pneumokoka učinkovito sprječavaju teški oblici infekcije, a cijepljenjem se, uz dijete, dodatno štite i svi ukućani.

Jovančević je upozorio i na problem otpornosti pneumokoka na antibiotike, rekavši kako je to problem ako se antibioticima trebaju liječiti upale pluća ili srednjeg uha. Također, smatra i da se prečesto ne bi trebale prepisivati niti antibiotske kapi za nos pri liječenju upalnih procesa.

Na okruglom stolu medicinski stručnjaci istaknuli su važnost argumentiranih razgovora o zdravstvenoj zaštiti djece, informiranja roditelja o svim oblicima prevencije te potrebe da im se jasno objasni koje su prednosti cijepljenja djece protiv pneumokoka ali i naglasi da su nuspojave cijepljenja vrlo rijetke a svode se na osip na mjestu cjepljenja ili povišenu tjelesnu temperaturu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije