Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRATITE PAŽNJU

Plamen vam je čudne boje i mirisa: Na što trebamo paziti kad radimo od kuće?

Plin
Foto: Shutterstock
24.04.2020.
u 12:40

Sezona grijanja je na svome kraju, ali u trenutačnoj situaciji, kada smo svi u domovima, važno je obratiti pažnju na određene stvari ako koristimo plinske uređaje

Iako je proljeće pokucalo na vrata i svaki dan nas mami van, jutra su još uvijek svježa, pa nije neuobičajeno da ujutro upalimo malo grijanje dok nas sunce ne ugrije kroz prozor, pogotovo ovih dana kad smo svi više-manje doma. Bilo da se radi o home officeu ili praćenju nastave putem televizije ili interneta, bitno je da si napravimo ugodne radne uvjete kako bi se što bolje mogli koncentrirati na ono što radimo, a grijanje i ugodna temperatura je jedan od ključnih elemenata.

Plin je, ekološki gledano, čisti i vrlo efikasan energent za naše kućanstvo, bilo da se radi o kuhanju, grijanju vode za kupaonu ili centralnom grijanju. Svi plinski uređaji koje koristimo moraju se redovito servisirati, a preporuka je da to bude najmanje jednom godišnje. Naravno, kao i kod svih uređaja, ukoliko se pokažu neke nepravilnosti, bitno je čim prije reagirati i sanirati kvar. U svakom slučaju važno je da redovni servis i ostale popravke odrade ovlašteni serviseri kako bi garantirali normalan rad uređaja i opskrbe plinom.

SIGURNI U DOMU S PLINSKOM OPSKRBOM

Prirodni plin nema mirisa ni boje stoga ga vlastitim osjetilima nije moguće primijetiti u prirodnom stanju. Upravo zbog sigurnosti opskrbljivači mu dodaju tzv odorant kojeg se najčešće uspoređuje s mirisom pokvarenih jaja. Posljednjih desetljeća za grijanje se ugrađuju uglavnom tzv kondenzacijski bojleri koji su vrlo sigurni i kod kojih ne dolazi do curenja plina. Do curenja prirodnoga plina najčešće dolazi kod jako starih tzv atmosferskih bojlera (koji imaju vidljivi, otvoreni plamen) ili nestručno montiranih plinskih instalacija. Stoga je prvi jamac sigurnosti redovito koristiti usluge ovlaštenih servisera i dimnjačara. U tom slučaju, plin se smatra izuzetno sigurnim i komfornim energentom. Ukoliko ipak posumnjate na curenje plina, otvorite prozore, napustite kuću ili stan i pozovite stručne osobe. Dobar indikator mogli bi biti i vaši mali kućni ljubimci, ukoliko ih imate. Oni će zbog svoje veličine prvi reagirati na promjenu sastava zraka. Ukoliko se odjednom ponašaju čudno, moguće je da se radi o trovanju plinom.

BOJA PLINA

Mnogi su u zabludi kada se radi o boji plamena na našim uređajima. Kvaliteta samog plina ne može se mjeriti bojom plamena na trošilu jer ona ovisi o nekoliko faktora. Prvo treba znati da je prirodni plin smjesa različitih ugljikovodika od kojih je najveći udio metana, no upravo sastav ostalih ugljikovodika, poput etana, propana, butana i ostalih, može varirati bez utjecaja na ogrjevnu vrijednost plina i time uzrokovati promjene u boji prilikom izgaranja na plameniku. Također, boja plamena može ovisiti i o nama samima, tj. o čistoći našeg trošila ili nepodešene mlaznice. Prirodni plin u idealnom omjeru zraka i plina izgara plavom bojom, kakvu uglavnom vidimo na svim slikama ili reklamama, ali ukoliko nema dovoljno zraka, plin će izgarati u žućkastim ili crvenkastim nijansama, ovisno o vrstama ugljikovodika koji izgorijevanju, i ne treba vas zabrinjavati ako se radi samo o maloj promjeni boje.

PRAKTIČNI SAVJETI ZA SIGURNOST U DOMU

Kako bi bili sigurni da sve radi ispravno, važno je držati se savjeta za kontrolu i održavanje elemenata plinskog sustava. Redovitu kontrolu dimnjaka ili radove na plinskim instalacijama prepustite stručnjacima, međutim, postoje neki trikovi koje možete sami napraviti kako bi stvorili sigurnije uvjete za boravak u domu s plinskim uređajima

Podrezana sva vrata u stanu – možda vam se vrata ne čine kao nešto što može pomoći u ovakvoj situaciji, ali razmišljajte drugačije. Protok svježeg zraka će smanjiti udio plina u zraku, a vrata su ta koja blokiraju protok iz prostorije u prostoriju. Iz tog razloga sva vrata u stanu s plinom moraju biti podrezana u donjem dijelu 2 cm. Ako razmišljate o promijeni stolarije, pripazite da i nova vrata imaju adekvatnu „ventilaciju“. Mnogi zbog estetike zanemaruju ovo pravilo, ili misle da će zimi zbog toga uštediti na grijanju, ali radi se o, sigurnosno gledano, bitnom standardu. Ovakva protočnost zraka nužna je kako bi se osigurala dovoljna količina kisika u prostoriji, a u kombinaciji s malo otvorenim prozorom čini nakupljanje plina puno težim.

Ugrađena PVC stolarija – danas mnogi ugrađuju PVC stolariju zbog brojnih pozitivnih svojstava. Međutim, baš jedna prednost PVC stolarije u odnosu na drvo, stopostotno brtvljenje, može biti negativna kada se radi o plinu točnije ako su plinske instalacije neispravne. U svakom slučaju dom treba redovito provjetravati zbog sigurnosti, ali i zdravlja osobito u situacijama kada puno vremena provodite u zatvorenom prostoru.

Uporaba ventilatora u kupaonici – u kupaonice koje nemaju prozor, kakve nalazimo većinom u zgradama, mnogi ugrađuju ventilatore kako bi pojačali cirkulaciju svježeg zraka zbog nakupljanja vlage. Ukoliko imate jako stari atmosferski bojler s otvorenim plamenom, ventilator u kupaonici ne bi trebao raditi u isto vrijeme kad i plinski bojler. U vratima prostorije u kojoj je ugrađen atmosferski bojler moraju biti ugrađeni ventilacijski otvori u gornji i donji dio vrata da se osigura povoljna izmjena zraka potrebnog za izgaranje.

Uporaba kuhinjske nape – kod plinskih kuhala postoji određeni uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kod ugradnje nape u odnosu na električnu varijantu. Osim veće udaljenosti od plamenika u odnosu na električne ploče za kuhanje, kuhinjska napa ne smije raditi u isto vrijeme kad i bojler jer djelovanje kuhinjske nape utječe na stvaranje podtlaka u stanu, odnosno povrat dimnih plinova iz bojlera i dimnjaka.

„Plinske“ teme nisu rezervirane samo za zimu i sezonu grijanja, pogotovo kada se radi o sigurnosti nas i naših najbližih. Provjerite jesu li osigurani nužni preduvjeti za sigurno korištenje plinskih uređaja i mirno uživajte u sigurnosti svog doma.

Sadržaj omogućio PPD

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije