Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Redovničko pivarstvo

Pivska povijest Grimbergena traje devet stoljeća

Carlsberg
Foto: Promo
1/5
18.06.2017.
u 08:00

Wit, lagano belgijsko pšenično pivo, idealno je za ove tople dane. Korijander, limun, bergamot pa onda i klinčići poželit će vam osvježavajuću dobrodošlicu koju ćete lako prihvatiti kao spas od vrućina. Uz salatu ili kakav svježi sir pružit će vam najviše.

Norbertinci. Ili premonstratenzi. Oba imena označavaju redovnike crkvenog reda kojeg je 1121. ustanovio Norbert od Xantena u mjestu Premontre francuskog departmana Aisne. Red se proširio po Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj, ali rad norbertinaca poznajemo i mi, u Čazmi i Ivaniću djelovali su u 18. stoljeću, no ne pretjerano dugo. Red i danas postoji, kao i njihovi samostani. Jedan od rijetkih samostana aktivnih a koji je ustanovio Norbert od Xantena onaj je u gradiću Grimbergenu koji se nalazi u istoimenoj općini smještenoj 10 kilometara od belgijskog glavnog grada Bruxellesa, u pokrajini Brabant.

Praktično od početka postojanja, 1128. godine, u samostanu izgrađenoj na prijašnjoj nastambi augustinskih kanonika gotovo sigurno je kuhano pivo. Pivovara se spominje i u zapisima iz 17. stoljeća, u 18. stoljeću spominju se pšenična piva i zasad hmeljeva. Bilo je to unatoč zamalom uništenju opatije, najprije u požaru 1142. godine, pa onda 1566. godine kada je potpaljuju protestantski reformatori nastojeći brabantski krajolik počistiti od idolatrije, pa onda zamalo u još jednom požaru 1798. godine. Obnovljena je, ipak, i dograđivana, u današnjem obliku postoji od 1660. godine.

Foto: Promo

Nije, dakle, čudo što simbol samostana postaje ptica feniks i moto – spaljen ali ne i uništen. Ipak, Francusku revoluciju samostan, kao niti pivo, neće preživjeti. Samostan samo nakratko. Raspušten je 1796. godine, ostala je samo crkva Svetog Servacija koja će nastaviti služiti kao župna crkva. Nakon francuske revolucije, samostan se ponovno uspostavlja, no ne i pivovara već pivo redovnici sada nabavljaju od jedne lokalne pivovare, od 1958. godine od pivovare Maes. Kada se na ovakav način održava tradicija redovničkog pivarstva, tada se takva piva nazivaju samostanskima.

S Grimbergenom u tom smislu nije došlo do prekida ni kada je 1982. pivovara Maes premještena u Jumet, nedaleko Chalreroia na jugu zemlje, niti kada se pivovara spojila s lokalnom pivovarom u Alkenu 1988. godine, da bi 2000. godine došla u vlasništvo britanskog pivara Scottish & Newcastlea kojeg je, pak, 2007. kupio konzorcij Carlsberga i Heinekena. Sve je te tranzicije preživjela etiketa Grimbergen. U nas pivoljupci uživaju u tri Grimbergenova piva iz Carlsbergova portfelja. Blonde je pivo koje će lako prihvatiti i povremeni uživatelji, a neće razočarati ni one malo ozbiljnije. Bogate arome i okusi lako sakrivaju alkohol od 6,7 posto. Probajte ga uz jela od piletine. Ide dobro uz različita jela, crveno meso, masnije sireve ali i mliječnu čokoladu.

Foto: Promo

Belgijski samostanski dubbel Grimbergen Double-Ambree donosi mali izazov sladokuscima koji će se igrati prepoznajući arome i okuse koji potječu od nekoliko vrsta hmeljeva i sladova. Wit, lagano belgijsko pšenično pivo, idealno je za ove tople dane. Korijander, limun, bergamot pa onda i klinčići poželit će vam osvježavajuću dobrodošlicu koju ćete lako prihvatiti kao spas od vrućina. Uz salatu ili kakav svježi sir pružit će vam najviše.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije