Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pivo je zbog silikona dobro za čvrstoću kostiju

pivo
Reuters/Pixsell
08.02.2010.
u 12:08

Iako je uvijek važno napomenuti štetnost alkohola, novo je istraživanje pokazalo da je silikon u pivu vrlo dobar za čvrste kosti.

Pivopijama će sigurno poslužiti kao dobra isprika za odlazak na omiljeno im piće, ali istraživanja pokazuju da je pivo dobro za kosti. Redovita konzumacija piva jača kosti i sprječava pucanje kostiju u starosti. Naravno, ne i ako popijete previše, padnete i slomite nogu.

Pivo je, naime, važan izvor silikona, koji je pak glavni sastojak prehrane koja poboljšava mineralnu gustoću kostiju. National Institut of Health u Sjedinjenim Američkim Državama otkrio je da bi silikon mogao biti važan za rast i razvoj kostiju, a čini se da bi tome moglo uvelike doprinijeti pivo.

Svjetlije i slabije pivo bolje je jer ima više silikona, dok tamna i jača piva sadrže manje silikona jer se rade s prženim ječmom. Pšenica ima još manje silikona od ječma pa je pšenično pivo još slabiji izvor silikona.

Na nutricionističkom odjelu na sveučilištu u Kaliforniji proučavali su stotinjak komercijalnih piva i ustanovljeno da je razina silikona u njima od 6,4 mg/l do 56,5 mg/l. Prema objavljenoj studiji najviše količine silikona sadrži pivo sa sladi i hmeljom.

Kao i nakon svakog istraživanja koje ističe dobrobiti alkohola, ostaje nam odvagnuti donosi li više dobrobiti ili štete.

Ključne riječi

Komentara 1

TN
tnovos13
00:56 09.02.2010.

Pomiješali ste pojmove. SILIKON je plastomer (plastična masa) - poly(organo)siloksan služi npr. za brtvljenje a i za povećanje ženskih grudi pa ga u pivu sigurno nema. U pivu ima SILICIJA koji se nalazi u ječmu i pšenici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije