Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI DAN BUREKA

Pita ili burek? Prvi 'jugo' burek nastao je u Nišu, a otkrivamo gdje pojesti najbolji u Zagrebu

burek
Foto: Shutterstock
1/5
22.05.2019.
u 12:00

Najbolja su mjesta za uživanje u bureku u Zagrebu kultni Dolac, Merak u Tratinskoj, Marinero na Malešnici...

Ne postoji burek od sira, krumpira ili zelja, barem ako pitate Bosance. U susjednoj Bosni i Hercegovini postoji samo jedan jedini pravi burek, i to onaj od mesa. Ako pitu punite sirom, to je onda drugi par rukava, odnosno sirnica. Isto vrijedi i za krumpir, odnosno krumpirušu, te zelje iliti zeljanicu. O ovoj smo problematici porazgovarali s popularnim novinarom, urednikom i gastroblogerom, Domagojem Jakopovićem ''Ribafishom'', u povodu Svjetskog dana bureka.

– Kao liječeni burekofil držim se teorije koje sam postao svjestan u pradomovini bureka – Turskoj. Burek je jelo od vučenog tijesta s različitim punjenjima, pa može biti s mesom i sirom i jabukama ili cvrčkovim krilcima. U svakoj zemlji gdje se jede postoje drukčiji trikovi i načini kako se radi, zove i izgovara, i svakome treba pustiti da u tome uživa i cijeniti i štovati njegov izbor. Od malih nogu znam za burek s mesom i burek sa sirom i do smrti ću biti pobornik takvog izgovora u Zagrebu. Sad sam se naljutio pa idem na dolac po jedan s mesom dok se ne prodaju – kaže nam Domagoj.

No jeste li znali da burek zapravo ne potječe iz Bosne i Hercegovine, nego iz srednje Azije? Na naše je prostore došao 1498. godine, a donijeli su nam ga Turci. Prvi ''jugoslavenski'' burek nastao je u Nišu, a tamo se održava i manifestacija Buregdžijada, gdje se redovno peku najveći i najmanji bureci. Što se tiče današnje ponude, konkretno u Zagrebu, kada se spomene riječ burek, mnogima je na vrhu jezika kultni Dolac na terasi. ''Merak'' u Tratinskoj također slovi kao jedno od mjesta gdje se može posjeti, kako mnogi kažu, pravi ''bosanski burek''.

Foto: Shutterstock

Restoran i konoba Marinero na Malešnici nudi duvanjski burek ispod peke, kao i krompirušu, zeljanicu i sirnicu. ''Medini snovi'' piterija je koja se nalazi u Gajnicama, gdje vam Sanela Spajić s kojom smo ranije razgovarali, svakodnevno priprema autohtone bosanske bureke. Na kraj liste stavili bi burek iz pekarnice ''Savica'' koji se može pohvaliti slasnim okusom, kao i povoljnom cijenom.

Što se tiče same pripreme bureka, prvo je potrebno pripremiti nadjev tako što ćete staviti mljeveno meso u posudu, dodati crveni luk, prstohvat soli i papar. Na kraju dodajte 1 dcl vode kako bi se smjesa opustila. Sve sastojke za tijesto potrebno je staviti u zdjelu i zamijesiti sve dok se tijesto ne prestane lijepiti za površinu posude. Tijesto podijelite na tri dijela, te ga povucite od sredine prema rubu stola.

Foto: Shutterstock

Premažite ga uljem i ostavite da se tako odmara oko sat vremena. Nejednake krajeve tijesta potrebno je odrezati, a na polovice tijesta staviti nadjev, zarolati ga i staviti u lim za pečenje. Vrh bureka premažite uljem i stavite ga peći u pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta.

Pogledajte video: 5 činjenica o bureku koje niste znali

Sastojci koji vam trebaju jesu: 1 kg glatkog brašna, 1 žlica soli, 1 do 2 žlice ulja, 3 do 4 dcl obične vode, 1 kg mljevenog junećeg mesa, 2 glavice crvenog luka, 1 dcl vode, sol i papar po želji. U slast!

Ključne riječi

Komentara 23

DU
Deleted user
13:59 22.05.2019.

"Na naše je prostore došao 1498. godine, a donijeli su nam ga Turci. Prvim 'jugoslavenski' burek nastao je u Nišu"...osim uobicajenih tipfelera,nije mi jasno je li tamo vec 1498.bila Jugoslavija :-) :-) :-) # - m.vecernji.hr

Avatar NAIVAC
NAIVAC
16:22 22.05.2019.

Bilo kome tko omraženu Kugoslaviju naziva umiljto "Yuga", njemu nije za vjerovati !!!

ST
stric5
15:01 22.05.2019.

... yuga je bila tamnica hrvatskog naroda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije