Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Pijete malo jabučnog octa svaki dan za svoje zdravlje? Evo kako si time možete naškoditi

Jabučni ocat
Foto: Thinkstock
1/2
19.04.2017.
u 08:55

Jabučni ocat sadrži octenu kiselinu koja pomaže uravnotežiti PH vrijednosti u organizmu, no može oštetiti zubnu caklinu i jednjak.

Jabučni ocat upotrebljava se od davnina kao jedan od najboljih prirodnih lijekova. Znali su to i prije nekoliko tisuća godina, koliko se vjeruje da je jabučni ocat "u službi" zdravlja, a znamo to i danas.

U sastavu ima 19 od 22 važna minerala za rast, obnavljanje i održavanje organizma poput kalija, natrija, magnezija, kalcija, bora, fosfora, sumpora, željeza i fluora, a osim toga sadrži vitamine C, E, A, B1, B2, B6, beta-karoten, bioflavonoide, pektin, jabučnu i octenu kiselinu.

Liječenje i prevencija

Mnogi danas, svjesni dobrobiti koje jabučni ocat osigurava za prevenciju bolesti, ali i liječenje postojećih zdravstvenih tegoba, uzimaju natašte žlicu čistog jabučnog octa. Ali upravo to je velika pogreška.

Zbog svog, mnogima neugodnog okusa, često osobe koje piju jabučni ocat natašte nakon toga brzo popiju nešto drugo ili pojedu kako bi "isprali" taj okus. Jabučni ocat sadrži octenu kiselinu koja pomaže uravnotežiti PH vrijednosti u organizmu, no može oštetiti zubnu caklinu i jednjak. Zato je vrlo bitno piti ga razrijeđenog s vodom i to u omjeru jedna jušna žlica octa u dva dl mlake vode. Da biste iskoristili sve njegove prednosti, upotrebljavajte sirovi, nefiltrirani, nepasterizirani jabučni ocat koji sadrži žive tvari i enzime. Uvijek ga promućkajte prije upotrebe.

Ako pijete razrijeđeni jabučni ocat, neće vam naškoditi i pomoći će vam ako bolujete od dijabetesa, potaknut će probavu, kontrolirati apetit i potaknuti mršavljenje. 

Octena kiselina u jabučnom octu spriječit će i pojavu refluksa, nadutosti i plinova, smanjiti osjećaj gladi, dati energiju i očistiti organizam od toksina.

 

Komentara 1

SJ
sead.jelec
17:57 20.05.2017.

OVAJ ČLANAK KAO DA JE PIAO ŠEF MARKETINGA FABRIKE OCTA. NAIME, NABROJANI SU MINERALI, VITAMINI, PEKTINI, FLAVONOIDI ITD. KOJI JABUČNI OCAT ČINE KOTRISNIM ZA ZDRAVLJE. A ŠTA JE SA JABUKAMA? Sve ove tvari u ocat dolaze iz jabuke, uz napomenuu da su u octu višestruko razrijeđene sa vodom. U jabuci nema sirčetne kiseline koja i nije neki lijek. Prema tome , jedite jabuke i ne dozvolite da vas alternativni prevaranti muljaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije