Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisno znati

Pijete li vodu u kojoj su odstajale ove sjemenke? Poželjet ćete kada pročitate ovo

Voda s kuminom
Foto: Getty Image
1/4
10.05.2019.
u 08:06

Ublažava plinove, nadutost i poboljšava cijeli probavni sustav. Odličan je u borbi protiv zatvora i pomaže smirivanju upalnih procesa, bolova i spazama.

Tjelovježba je svakako odličan izbor za cjelokupno zdravlje, ali postoje i napici koji mogu "otopiti" kilograme. Poznato je koliko je dobro za ljudski organizam piti vodu s limunovim sokom svako jutro na prazan želudac. Ali i vodu s kuminom

Djelovanje kumina vezano je za rad i zdravlje probavnog sustava. Ublažava plinove, nadutost i poboljšava cijeli probavni sustav. Odličan je u borbi protiv zatvora i pomaže pri smirivanju upalnih procesa, bolova i spazama. U ayurvedi kumin se smatra odličnim izborom za žensko reproduktivno zdravlje, zdravlje maternice te za poticanje laktacije u dojilja.

U tu se svrhu savjetuje redovito ispijanje čaja od sjemenki kumina. Djeluje na zdravlje kože, smanjuje upale, svrab i iritacije izazvane različitim upalnim stanjima. Preporuka je piti i čaj i vodu s kuminom i za oralno zdravlje – uklanja zadah i smiruje upalna stanja poput upale desni, grla, krajnika...

Foto: Getty Image
Foto: Getty Images

Kako pripremiti vodu s kuminom?

U Indiji poznata kao jeera (cumin) voda smatra se čudotvornim napitkom za ljudski organizam. Preporuka je piti je svako jutro na prazan želudac i već nakon nekoliko dana vidjet ćete promjene u probavi. Smatra se da se redovitom konzumacijom vode s kuminom na prazan želudac možete riješiti tvrdokorne masnoće u tijelu već kroz 15 dana.  Dvije jušne žlice sjemenke kumina, (op. a, nemojte ga zamijeniti s kimom), potopite u vodi preko noći. Zbog "otpuštenih" nutritivno zdravih sastojaka voda će poprimiti žućkastu boju. Niskokalorični je napitak jer jedna jušna žlica kumina sadrži tek 7 kalorija. Istraživanja su pokazala i kako je kumin bogat antioksidansima, ali i vitaminima A i C te magnezijem. Regulira razinu kolesterola i oslobađa tijelo od toksina. 

Pogledajte i video – Supernamirnice koje biste trebali imati u svom domu

Komentara 3

RA
Rakdojke
12:05 14.03.2022.

Čaj od kumina nedovršen recept,koliko vode treba i kako ga dalje tretirati?

DG
dany365zajc@gmail.com
11:14 10.05.2019.

gdje kupiti sjemenke

DG
dany365zajc@gmail.com
11:13 10.05.2019.

gdje kupiti kuminu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije