Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za miran san

Ovaj topli napitak osigurat će svima miran i ugodan san

Čaj od kamilice
Foto: Getty Images
1/3
21.08.2019.
u 07:00

Stručnjaci tvrde kako je i samo vjerovanje da će vam šalica toplog čaja od kamilice olakšati san i opustiti vas, itekako pomoći da bude baš tako.

Umiruje i pomaže kod nesanice... To je ono što bismo svi rekli "na prvu" kada bi nas netko pitao što znamo o čaju od kamilice.

Ipak, jeste li se ikada zapitali je li to zaista tako ili smo to prihvatili od starijih generacija od kojih smo od djetinjstva slušali kako kamilica opušta?

"Stotinama, ako ne i tisućama godinama, ljudi koriste čaj od kamilice za opuštanje i prilikom problema s nesanicom, " tvrdi za Live Science Eric Zhou, stručnjak za san s Harvarda. 

Tek je nekoliko istraživanja imalo za cilj utvrditi djelovanje kamilice na san, a ono provedeno 2011.godine nije pokazalo da kamilica pomaže osobama koje se bore s kroničnom nesanicom.

Tijekom 28-dnevnog trajanja istraživanja, dio sudionika uzimao je dva puta dnevno kapsule s ekstraktom kamilice, a ostatak sudionika dobivao je placebo kapsule. Nije se pokazalo da je kamilica zaista pomogla prvoj grupi da bolje i kvalitetnije spava, no ti rezultati trebaju biti uzeti s rezervom jer je riječ o maloj skupini ispitanika, navodi se. 

Neki sudionici su koji su uzimali kapsule kamilice, lakše i brže su zaspali i manje su se budili tijekom noći, ali efekti nisu značajni, potvrdila je voditeljica istraživanja sa Sveučilišta Michigan, Suzanna Zick.

Istraživanje provedeno 2016. godine, u kojem su sudjelovale žene koje su netom postale majke, pokazalo je da one žene koje su pile dvije šalice kamilice svaki dan, lakše su zaspale i imale su manje simptoma depresije u usporedbi s onima koje nisu pile čaj od kamilice.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Istraživanje provedeno godinu dana kasnije, a u kojem su stariji sudionici dobivali veće količine ekstrakta od kamilice u odnosu na one iz istraživanja 2011., pokazalo je da su spavali znatno bolje i kvalitetnije u odnosu na sudionike koji nisu konzumirali ekstrakt ove biljke. 

Oprečni rezultati ovih istraživanja nisu dali konkretan zaključak, barem zasada, no stručnjaci tvrde kako je i samo vjerovanje da će vam šalica toplog čaja od kamilice olakšati san i opustiti vas, itekako pomoći da bude baš tako. Stvar je pozitivnog razmišljanja, napominje Zhou. 

Ključne riječi

Komentara 1

PR
prajdali100
07:54 21.08.2019.

Za miran san bolja je kombinacija baobaba i papaje.Mješati u omjeru 3:2,1 .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije