Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Petotjedni spektakl "Advent u Zadru" počinje 24. studenog

Advent u Zadru
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/8
22.11.2018.
u 09:27

Otvorenje puno blagdanskog šušura, vrhunske glazbe i zabavnih programa

Punih pet tjedana trajat će ovogodišnji ‘Advent u Zadru’ koji će, u svom četvrtom izdanju, bogatim programom vratiti blagdanski šušur na ulice zadarskog Poluotoka. Petotjedni spektakl  otvara se 24. studenog već u jutarnjim satima na Narodnom trgu, gdje u 11:30 sati nastupa klapa Intrade. Ovaj koncert svom gradu poklanja tvornica Maraska. Osim samog koncerta, Maraska će posjetioce počastiti i besplatnim pićima iz svog asortimana, kao i toplim rum-punčem, a sve donacije građana bit će uplaćene na račun Lige za borbu protiv raka Zadar.  Jutarnji program posvećen je obilježavanju Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana, kojim se tradicionalno otvara zadarski Advent. Na središnjoj lokaciji Trga Petra Zoranića će i ove godine biti smještene adventske kućice, na kojem će već od 20 sati, zračnim i vatrenim akrobacijama, atmosferu zagrijavati plesno-akrobatska skupina iz Splita “CROwd Control”.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

U 21 sat na zadarsku adventsku pozornicu stižu veterani domaće zabavne glazbe, grupa Magazin, uz čije su svevremenske hitove odrastale mnoge generacije, a kroz program otvorenja vodit će neponovljivi Davor Dretar Drele. Kao dodatna glazbena poslastica, povodom Dana Grada Zadra, u jutarnjim će satima koncert održati popularna klapa Intrade.

Drugog dana Adventa, 25. studenog, trg Petra Zoranića bit će od 16 sati prepun djece i roditelja, jer će gradom proći čarobna božićna povorka Djeda Božićnjaka i vilenjaka koji će se družiti s djecom. Odmah nakon druženja s Djedicom i njegovim vilenjacima, što će svakako biti nezaboravan doživljaj za svako dijete, slijedi edukativni i zabavni program za sve uzraste s interaktivnim dječjim igrama, oslikavanjem lica, popularnim facepaintingom, modeliranjem balona, kostimiranim animatorima i profesionalnim mađioničarem. U 17 sati počinje “najslađi gastro show” za najmlađe u kojem će im profesionalni kuhari iz kulinarskog studija Majstor Kuhar pokazati umijeće izrade i dekoriranja božićnih slastica. U 20 sati na rasporedu je koncert grupe Jinx, a popularni bend svojim funky-pop zvukovima obećava vrhunsku nedjeljnu zabavu.

Foto: Miranda Čikotic/PIXSELL

“Ideja je da svake godine našim građanima i svim posjetiteljima Adventa u Zadru ponudimo nešto novo i drukčije, kako bi svi uživali u blagdanima te doživljaju grada”, kaže direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka ističući zadovoljstvo bogatijim sadržajem i ponudom skorih adventskih zbivanja.

Lijepe slike grada koji uživa u blagdanima i Adventu u Zadru obišle su cijelu Hrvatsku. O tomu svjedoči i sve veći broj turističkih dolazaka i noćenja u posezonskom i blagdanskom periodu, njih gotovo 20.000 prošlog prosinca, od kojih je 70 posto stranaca, kao i činjenica da su sami Zadrani prepoznali vrijednost manifestacije.

“Istina je da je Zadar zanimljiv ne samo u ljetnom periodu ili u predsezoni, već i u periodu posezone, u kojoj sada nastojimo stvoriti blagdansku atmosferu i dojam cjelogodišnje destinacije. Zadar mora živjeti turistički, ali također mora biti i domaćim ljudima privlačan za izlazak i druženje”, dodaje direktor Paleka.

Ovogodišnji Advent u Zadru trajat će do 2. siječnja 2019. godine. Kroz više od mjesec dana Zadrani i njihovi gosti uživat će u blagdanskoj atmosferi, koncertima domaćih zvijezda, gastro delicijama, svakodnevnoj zabavi za najmlađe i još mnoštvu drugih sadržaja. Središnje mjesto zabave bit će Trg Petra Zoranića. Vikendom će domaće zvijezde nastupati na prostoru od Providurove palače do Trga Pet bunara, a program ‘Kampo KAdventa’ donijet će blagdansku čaroliju Perivoju Gospe od Zdravlja. I ove će se godine održavati tematski dani pa će tako ponedjeljkom na sceni nastupati zadarski bendovi, utorkom zborovi i klape, srijedom mladi zadarski glazbenici, a četvrtak će biti opuštena priprema za vikend. Publiku na zadarskom Adventu grijat će Jinxi, TBF, Vatra, Colonia, Franka Batelić, Gustafi, Nela Šarić te brojni drugi. Za spektakl u novogodišnjoj noći na Narodnom trgu zadužen je Neno Belan i njegovi Fiumensi, uz podršku domaćih snaga iz legendarne grupe Forum.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Ove se godine blagdanski šušur širi i na sportsko-rekreacijski centar Višnjik gdje će, na radost svih koji uživaju u zimskim radostima, biti otvoreno klizalište na čak 600 metara četvornih.

“Klizalište je sadržaj koji smo željeli ponovno aktivirati u vrijeme Adventa u Zadru. Cilj nam je da obitelji u vrijeme obiteljskog blagdana osjete tu čar, a to je ujedno i zdrava aktivnost kojom promoviramo zdrav način života i susretanja”, objašnjava direktor TZ Zadar.

I ove se godine uz Advent u Zadru događa nezaobilazni ‘Đir po gradu’, koji zajedno organiziraju Turistička zajednica, zadarski obrtnici i ugostitelji. Zahvaljujući ovoj lijepoj priči koja traje već osam godina, Zadrani i gosti svakodnevno imaju priliku posjetiti najbolje zadarske kafiće, trgovine i restorane te po popularnim cijenama svakodnevno uživati u gastro delicijama i prigodnim menijima. Osim programa na Trgu Petra Zoranića, nastavno na prošlogodišnja pozitivna iskustva s programom Kampo KAdvent, paralelno će se održavati bogat dječji, glazbeni i gastro program. Također u suradnji sa Glazbenom školom Blagoje Bersa dogovoreni su nastupi na Narodnom trgu dječjeg zbora i orkestra. Ovogodišnji novitet je postavljanje jaslica odnosno figura u prirodnoj veličini u sklopu kojih će povremeno biti uprizorenje živih jaslica u organizaciji Udruge za očuvanje i promicanje običaja i tradicije Dikla - Kveštura dva vikenda uoči Božića. Dodatnim sadržajem oplemenit će se adventska manifestacija i kićenjem borova na Poljani Šime Budinića u razdoblju od 17. do 21.12. u suradnji s djecom svih uzrasta. Uoči kićenja dogovorene su edukativno kreativne radionice u suradnji s Muzejom antičkog stakla gdje će se izrađivati božićni ukrasi, kojim će djeca ukrašavati borove ispred crkve sv. Šime.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije