Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne preskačite

Pet razloga zašto je dobro napraviti godišnji zdravstveni pregled

Liječenje
Foto: Shutterstock
1/2
03.04.2019.
u 11:16

Život nikada nije jednostavan i zato je dobro voditi računa o zdravlju kako biste bili sigurni da neće biti iznenađenja. Osigurajte si sigurnost i financijsku zaštitu u slučaju bolesti jednostavnim godišnjim pregledima uz pravo osiguranje

Jedna od prvih stvari koje naučimo dok smo djeca su tko su mama i tata, da kod bake možemo uvijek pojesti slatko i prije ručka te da kod liječnika idemo kada smo „bubani“. Malo tko od nas sjeća se učenja pojma liječnik. Jednostavno znamo tko su i što rade otkad znamo za sebe. A s vremenom bi svi trebali naučiti da se kod liječnika ne ide samo kada boli već da je dobro napraviti redovni godišnji pregled da bi se na vrijeme uočile i najmanje nepravilnosti koje je uvijek lakše spriječiti nego liječiti. Upravo to je i najveća prednost redovnih pregleda, otkrivanje problema u ranoj fazi i odgovarajući pristup liječenju. Bilo da se radi o lošijoj krvnoj slici, zbog koje ćete shvatiti da vam nedostaje željeza i da ste zato stalno umorni, pa sve do početaka ozbiljnijih problema. U kritičnim slučajevima, kao što su teške bolesti, rana dijagnoza može značiti razliku između normalnog oporavka i dugotrajne teške borbe.

Čak i kada ne sumnjate na nešto određeno i osjećate se dobro, jednostavni godišnji pregled vas može održati zdravima čitavu godinu. Naravno, redovne preventivne preglede možete obaviti i češće. U ovom slučaju doista vrijedi dobra stara izreka od viška glava ne boli.

Život je nepredvidljiv i treba se osigurati na vrijeme, dok ne bude kasno. Dodatna i dopunska osiguranja smanjuju troškove liječenja, ali i omogućuju popuste u specijaliziranim poliklinikama, a najveća prednost kvalitetnog zdravstvenog osiguranja jest da se pregledi obavljaju u kratkom roku, na jednom mjestu i bez čekanja. Svi znamo da je vrijeme novac, a u ovom slučaju, osim novca, čuva i zdravlje.

Kod brige o zdravlju vrijeme je dragocjeno, a preventivni pregled od sat vremena, uz zdrave životne navike, može biti ključ dugotrajnom i bezbrižnom životu.

Prednosti redovnih pregleda

1. Niži troškovi liječenja i zdravlja

Svi znamo da je bolje spriječiti nego liječiti, a to se odražava i na naš novčanik. Jednom kada se stvari zakompliciraju, uglavnom nas čeka više tretmana i lijekova, nekad i odlazak u inozemstvo, a kada smo bolesni, ne pitamo za cijenu. Dugoročno gledano, redovnim pregledima čuvamo zdravlje i štedimo novac.

2. Režite problem u korijenu

Redovni pregledi otkrivaju bolesti u ranoj fazi, prije nego uspiju napredovati i otežati liječenje. A svi smo mi različiti i ne postoji univerzalan pristup otkrivanju bolesti. Redovni pregledi su dobar način da liječnici prate vaše zdravstveno stanje na temelju godina, spola, povijesti bolesti i životnih navika.

3. Krvni pregledi

Jedan od osnovnih redovnih pregleda je uzimanje krvi i procjena krvne slike. Ona je dobar pokazatelj stanja organizma i eventualnih upala ili promjena. Ako radite redovne godišnje preglede, liječnici mogu na temelju prijašnjih stanja puno lakše utvrditi događa li se neka promjena i treba li raditi detaljnije pretrage.

Foto: Shutterstock

4. Identificirajte bolesti vezane uza stres

Živimo u modernom svijetu gdje je život užurbaniji nego prije 20 godina. Sve veći broj stresnih zanimanja, hektični životni raspored i brzi tempo privatnog života su okidač za određene bolesti. A bolest nije samo kada smo prehlađeni. Stres može prouzročiti i psihičke probleme. Na redovnom pregledu liječnik može lako zaključiti da ste malo pretjerali i dati vam savjet kako da smirite situaciju i malo stanete na loptu prije nego se stvari otmu kontroli. Liječnik vam također može dati i savjet u vezi specijalista ako smatrate da ste si narušili mentalno zdravlje i uputiti vas na pravu adresu, da ne lutate po šumi raznih savjeta na internetu.

5. Održavate svijest o sebi i svome zdravlju

I dok će pregled pokazati vašem doktoru u kakvu ste stanju, vaš liječnik je tu da vam kaže kako da održite to stanje ako je sve u redu ili kako da ga popravite ako je to potrebno. Kada smo zdravi, mislimo da sve što radimo neće utjecati na to, no neke se stvari mogu nakupljati u nama i s vremenom postati problem. Jednostavan primjer je obična krvna slika ili posjet zubaru. Običan karijes se može u 5 minuta srediti ako se otkrije rano, dok se bolestan zub može pretvoriti u ogromne probleme i veliki financijski trošak. A možda vam baš vaš liječnik ili zubar može reći da biste trebali malo smanjiti gazirana slatka pića ako primijeti promjene na zubima ili krvnoj slici i tako izbjegnete neugodnosti u budućnosti. Na vama je, naravno, da te savjete prihvatite i dalje vodite brigu o najvažnijoj stvari - vašem zdravlju.

Kvalitetna zdravstvena skrb danas podrazumijeva izvrsne stručnjake, vrhunsku opremu, pristupačnost osoblja i maksimalno poštovanje bolesnika. Upravo to vas očekuje u Croatia poliklinici, koja je dostupna u četiri regionalna centra u Zagrebu, Splitu, Puli i Koprivnici.

Zato pronađite lokaciju koja vam odgovara, rezervirajte termin kod iskusnih liječnika i već danas učinite dobro za svoje zdravlje.

Sadržaj omogućila Croatia osiguranje

Kod brige o zdravlju vrijeme je dragocjeno, a preventivni pregled od sat vremena, uz zdrave životne navike, može biti ključ dugotrajnom i bezbrižnom životu

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije