Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Destinacija srednji Dunav

Pet dana u Slavoniji košta kao dan na Hvaru

Kopački rit
Foto: Davor Javorović/Pixsell
15.03.2019.
u 13:10

Kreirano je devet prekograničnih tura čiji nazivi već bude emociju i pozivaju u Slavoniju i Vojvodinu 'Svirajte mi svirci’, ‘Okolo naokolo na dva kotača’, ‘Vina s Dunava’, ‘Panonske tvrđave i vinski užitak’, ‘Okusi i mirisi Podunavlja’, ‘Blago Baranje i Bačke’...

Istok Hrvatske sve ozbiljnije traži svoje mjesto na turističkoj karti Hrvatske, ali i Europe, a važan iskorak u tom smjeru trebala bi biti i nova turistička destinacija nazvana - srednji Dunav. Prekogranični projekt vrijedan više od pola milijuna eura, dobivenih iz EU fondova, nakon 20 mjeseci u završnici je iznjedrio devet potencijalnih paket-aranžmana koji povezuju istočnu Hrvatsku i Vojvodinu, a već sama imena bude emocije i pozivaju u Slavoniju, Baranju, Srijem, Bačku...

‘Svirajte mi svirci’, ‘Okolo naokolo na dva kotača’, ‘Vina s Dunava’, ‘Panonske tvrđave i vinski užitak’, ‘Okusi i mirisi Podunavlja’, ‘Blago Baranje i Bačke’... turistički su programi koji su ovoga tjedna predstavljeni Zagrepčanima na jednodnevnom Festivalu Dunava.

Predstavnici projekta ‘Central Danube Tour – jačanje turističkog razvoja u prekograničnoj regiji Dunava’, koji se sufinancira iz INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020., napravili su i okvirne cjenovne kalkulacije prema kojima bi spomenuti višednevni paket-aranžmani u dvije zemlje mogli koštati između 200 i 250 eura. Pojednostavljeno, kako slikovito kaže predstavnik agencije BTravel, za pet dana u Slavoniji treba izdvojiti onoliko koliko se na Hvaru potroši u jednom danu. U riječkoj turističkoj agenciji ABC Travel, koja već tri godine u prospektima ima Slavoniju, kažu da će cijena trodnevnih vikend-paketa s posjetom Vojvodini i Novom Sadu biti oko 1250 kuna.

– Gosti koje smo dosad odveli u Slavoniju bili su oduševljeni. Mnogima taj jedan posjet nije bio dovoljan i ponavljali bi putovanje, samo u neko drugo godišnje doba. S nama je Slavoniju posjetilo dosta Riječana, Istrana, mnogi od njih se i sami bave turizmom, ali ljepote, hrana i gostoprimstvo koje dožive u Slavoniji i njih ostavi bez riječi. Mogućnost da se programi za Slavoniju prošire posjetom Novom Sadu i Vojvodini definitivno je vrijednost više i mnoge će zanimati – uvjeren je Kristijan Blaženović iz ABC Travela.

Turistički domaćini s obje strane granice računaju prvo na domaće goste, a potom i prve susjede iz Slovenije, BiH i sl.

– Svake godine stotine tisuća Slavonaca ljeti idu na Jadran, zimi u Zagreb na Advent. Pozivamo ih da sada sto tisuća dođu u uzvratni posjet, da dožive jesen ili zimu kod nas u Slavoniji, Baranji, Srijemu i na drugoj obali Dunava. Itekako im imamo što ponuditi – poručio je osječko-baranjski župan Ivo Anušić, koji zadnjih mjeseci istupa i kao ambasador slavonskog turizma.

Direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić kaže da je najveći izazov navesti gosta da dođe prvi put.

– Kad jednom dođu, više nema problema. Inače, s pojmom Slavonija teško se probiti u Europi, miješaju je i sa Slovenijom, ali zato je Dunav jedan od najvećih europskih brendova – kaže I. Jukić, koja čvrsto vjeruje u novi prekogranični turistički proizvod - destinaciju srednji Dunav. 

Ključne riječi

Komentara 2

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije