Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDNOSTAVNO MORATE

Perete li robu nakon kupnje? Ako do sad niste, vrijeme je da počnete

Ilustracija
Foto: THOMAS WHITE/REUTERS/PIXSELL
21.04.2018.
u 07:04

Također, mnogi odjevni predmeti se tretiraju kemijskim sredstvima i bojama koje i same mogu iritirati kožu

Phillip Tierno, profesor mikrobiologije i patologije na Sveučilištu u New Yorku dignuo je ovaj tjedan puno prašine svojim najnovijim istraživanjem. 

Naime, Tierno tvrdi kako je odjeća koju isprobavamo u trgovinama daleko prljavija nego što mnogi od nas mogu i pretpostaviti. 

U intervjuu za Huffington Post potvrdio je da se na odjeći koja se nalazi na vješalicama može pronaći velika količina fekalnih klica, norovirusa i bakterija, uključujući streptokok i stafilokok. 

- Nije to pet ili šest ljudi...to su desetine i desetine ljudi...a odjeća stoji tamo tjednima i mjesecima - rekao je Tierno. 

- Klice se većinom šire kroz kožu, dišnog kanala i anusa, a čak i dodirivanje odjeće predstavlja rizik - nastavio je. 

Također, mnogi odjevni predmeti se tretiraju kemijskim sredstvima i bojama koje i same mogu iritirati kožu, a upravo je to još jedan od razloga zbog kojih biste trebali oprati robu prije nego ju krenete svakodnevno oblačiti. 

Sličnog je razmišljanja i Donald Belsito, profesor dermatologije sa Sveučilišta Columbia koji je za Wall Street Journal rekao kako je vidio da neoprana odjeća omogućuje širenje ušiju, gljivica i zaraznih bolesti. 

Za kraj su se s obojicom znanstvenika složili i sami radnici u trgovinama. 

-Mnogo ljudi čim dođe u svoj dom stavljaju odjeću na sebe. To što ima etiketu ne znači da ju nitko prije nije nosio. Stvarno bi trebali prati robu nakon kupnje jer nikada ne znate gdje je sve bila - zaključili su. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije