Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ STRUČNJAKA

Perete donje rublje uobičajeno na 60 ili 40 stupnjeva? Više nećete...

gaćice
Foto: Thinkstock
1/2
06.05.2018.
u 08:13

Gaćice, bokserice, a posebice tange "naslanjaju" se na područje anusa, područja s kojeg lako možete prenijeti bakteriju E. coli na područje vagine i mokraćne cijevi te tako potaknuti razvoj infekcije.

Imate omiljene komade donjeg rublja, šarene ili u omiljenoj boji? Vjerojatno ste onda barem jednom pomislili kako ćete ih uništiti ako ih operete u perilici rublja na 90 stupnjeva. 

To je nešto o čemu zaista ne biste trebali razmišljati već biste trebali misliti o zdravlju. Gaćice, bokserice, a posebice tange "naslanjaju" se na područje anusa, područja s kojeg lako možete prenijeti bakteriju E. coli na područje vagine i mokraćne cijevi te tako potaknuti razvoj infekcije. 

Philip Tierno, profesor mikrobiologije na Sveučilištu New York pojasnio je za Huffington Post da bakterija E. coli može ostati na koži i nakon temeljitog pranja te se tako lako prenese i na donje rublje, a događa se i da se ta bakterija ostane na gaćicama i nakon pranja u perilici rublja.

Osim što biste trebali svoje donje rublje uvijek prati na visokoj temperaturi u perilici rublja, trebali biste ih redovito mijenjati novima. Nemojte nositi iste gaćice dulje od dva dana, savjetuje, a najbolje je svaki dan odjenuti nove, čiste. 

Najbolji način pranja gaćica je da ih perete na visokoj temperaturi s dodatkom izbjeljivača kako biste uklonili sve bakterije s njih, a ako imate one omiljene koje nisu pogodne za pranje na visokim temperaturama, onda ih operite u toploj vodi s deterdžentom uz dodatak peroksida, dodaje Tierno.

Komentara 12

Avatar MEFISTO
MEFISTO
09:12 06.05.2018.

A ja ih svakodnevno preokrećem i onda mijenjam gotovo svakog mjeseca...

CV
cvikcange
11:37 06.05.2018.

Dragi novinari, spomenuta bakterija umire na temperaturi 60°C nakon 15 min. Program vešmašine koji zagrijava na ovu temp vrti od 1h i 20min na dalje. Hvala, Uprava

DU
Deleted user
09:18 06.05.2018.

Eto na kojoj razini je hrvatski narod i onda se čudimo da je loše. Umjesto financijske pismenosti i poslovnog duha tek su na početnoj razini učenja kako prati donje rublje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije